“Дякон Левски”, премиера на “Омбре” с Валери Йорданов в Lucky Дом на киното

Култура

Заглавията от Киномания – “Хектор в търсене на щастието” и “Китайски пъзел” в програмата тази седмица

Тази седмица Lucky Дом на киното ще отбележи силно българско присъствие. От петък можете да гледате първа част на така чакания филм на Максим Генчев “Дякон Левски”. Още с премиерата си на 16-ти февруари лентата предизвика сериозни дискусии и две крайни мнения – за или против виждането на режисьора за образа на Апостола на свободата. Филмът  ни повежда през живота му – от детските години, до извисяването на бесилото – българската Голгота. Изразните средства редуват магически историцизъм с почти документална стилистика. Заснет е на 40 локации в България, с художествен екип от 250 човека. Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа.

Другото българско заглавие, чиято премиера е в петък е филмът на режисьора Захари Паунов “Омбре”. В лентата участват Валери Йорданов (режисьор на “Кецове”), Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков, Калин Вельов. Една забавно-тъжна история за приятелството, любовта и толерантността, както и за усилията да ги постигнем по едно и също време и на едно място. На съмнителен крайпътен пазар с много нелегални дейности Ангел иска да се махне от милата родина с цената на престъпление. Той ще пренесе едни наркотици в Западна Европа и няма да се върне. Но когато към сделката с дрогата местната брадясала мутра (актьорски дебют на Калин Вельов) добавя и женска плът за износ, младият мъж рухва, а насилието бликва. След размяна на удари, Ангел се озовава в компанията на група доброволни отшелници от българската цивилизация, които от 10 години насам живеят в планината.

Тази седмица можете да гледате, ако сте пропуснали, и две заглавия, които бяха част от селекцията на Киномания. “Хектор и търсенето на щастието” е смешна и в еднаква степен проникновена история за психиатър, на когото му липсва житейски опит и затова решава да предприеме епично пътешествие с цел да открие какво прави хората щастливи. “Китайски пъзел” с Одри Тоту е романтична комедия от режисьора на “Европудинг” и “Руски кукли”. Историята разказва за 40-годишния баща на две деца Ксавие, който смята, че живота е много по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед. Докато се опитва да намери мястото си в света той разбира, че майката на децата му смята да се премести да живее с тях в Ню Йорк Сити и той няма друг избор освен да тръгне след тях.

Другите заглавия, които ще вървят в Дома на киното и тази седмица са: счупилият рекордите по гледаемост в България и чужбина  “50 нюанса сиво”, “Казанова вариации”,  “Човешки капитал”, “Теорията на всичко” с историята на Стивън Хокинг, “България, тази вечна ерес”, “Съдилището”, “Госпожица Юлия”.

Този уикенд продължава и детският филмов фестивал със заглавия като “Нико 2: Малко братче – големи проблеми”, “Омагьосаната къща”, “Крадци на ядки” 3D, “Нико и пътят към звездите”, “Свободни птици”, “Тарзан” 3D.  Извън фестивала можете да се забавлявате с цялото семейство чудесно на веселата анимация “Овцата Шон”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.