Актуално

Божана Апостолова ни подкани с поклон: Четете, пловдивчани!

Стефан Цанев, Богдана Карадочева, Стефан Димитров на пазар за книги под тепетата

Ивелина Василева

Божана Апостолова и Стефан Цанев
Божана Апостолова и Стефан Цанев
Божана Апостолова и Стефан Цанев откриха Книжния пазар на Главната, който е част от стартиралия днес фестивал Пловдив чете. Собственичката на издателство Жанет 45 с точност съобщи, че на гости под тепетата са десетки автори, много издателства. Домакинята на феста на книгата и словото приятелски представи писателя Стефан Цанев, който довечера ще получи Орфеевия венец в Летния театър.  Г-жа Апостолова забеляза в публиката и покани на микрофона директорката на НБ Иван Вазов проф. Радка Колева. Която сподели пред всички, че би била безкрайно щастлива, ако книгите от щандовете бъдат на етажерките в домовете на хората.


В базара участват 42 издателства, като трите големи къщи „Жанет 45” , „Хермес” и „Летера” 10 години подред са най-активни.
На самия базар вреше и кипеше от народ. Хората избираха книги , докато слушаха прекрасната музика на пловдивския Биг Бенд, а с очите четоха резюметата на най-различни писания. На разходка из щандовете срещнахме адвокат Георги Атанасов, държащ в ръцете си книга на Дейвид Лий и Люк Хардинг „Уикилийкс : Войната на Джулиан Асандж срещу секретността”.
Image title
Книгите са разделени тематично на всеки щанд – детски, религиозни, готварски, весели, класически. Търговците предлагат изданията с намалена стойност от тази в книжарниците. Те са изпратени от определени издателства. Дори нямаме време да се замислим от какво най-много се интересуват хората, тъй като читатели има навсякъде и постоянно. Интересът е забележителен и ни изпълва с оптимизъм, отбелязаха доволни книгопродавачи. Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина