Актуално

Автобус става открита книжарница в Нощта на музеите

Археологическият музей и арменската църква за първи път се включват в събитието на 17 септември
Image title
Стар автобус ще се превърне в открита книжарница в Нощта на музеите и галериите, която тази година е фиксирана за 17 септември. Членовете на пловдивското студио „8 и половина“, които са млади архитекти, сами ще преобразят рейса с носталгия към някогашните книжарници по Главната. Всеки посетител на събитията в Нощта може да донесе книга или да вземе любимо томче и да чете.
Тази година, за седми пореден път, в продължение на 10 часа повече от 50 места в града – музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове, ще се превърнат в огромна арт сцена.
40 000 човека са посетили миналогодишната Нощ, което я прави едно от най-мащабните културни събития на годината в България.
И тази година програмата е разделена на три части: “Музеи и галерии” с традиционните участници, “Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове и програма “Град и Публични пространства”, обхващаща целия град. И трите програми са отворени в съботния ден от 19 до 1 през нощта. Традиционно в програмата има отделено специално място за децата.Image title
За тяхната “Малка Нощ” е подготвена забавна и образователна програма, която започва от 17 часа. Публиката може да продължи Нощта в Тютюневия склад на ул. „Иван Вазов”, където до утрото на 18 септември ще се вихри официалното aфтърпарти. 
Като нови участници за пръв път ще се включат и Археологическият музей,  Народната библиотека, Арменският храм „Сурп Кеворк“. Локации в програмата са култовото кино „Космос“ и Братската могила.
Фондация Америка за България, която подкрепя събитието за трета поредна година, представя с мащабен концерт на Античния театър фестивала за класическа музика „Фортисимо фест“ под  диригентството на Максим Ешкенази и Фестивала A to JazZ Festival под формата на улично джаз шествие.
Тази година във вип-програмата е „Форум Колекционери”. Целта е да се насърчават младите колекционери как да съставят и да водят колекция.
Визуалната концепция е поверена на  Постстудио за визуална култура, което е разработило специален шрифт от букви – Буквите на Пловдив. Image title
Огромният светещ надпис PLOVDIV ще грейне на Сахат тепе. Друга атракция ще е 10-метровият надуваем прозрачен космонавт на Стюарт Маккълок. Артистът е избрал пространството пред Военния клуб, за да издигне надуваемия космонавт, който ще свети със синя светлина. Акцията е посветена на 50-годишнината от полета на Гагарин, затова на видеостена ще вървят архивни кадри.
Пловдивчани и гостите на града, дошли специално за Нощта на музеите и галериите, ще бъдат упътвани от специално издадения каталог, програма с карта, графична улична маркировка.Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина