Актуално

23-годишната Ивелина написа роман за суетата за 10 месеца

Младата авторка пише за Англия в „Лак и кал” без да е стъпвала на Острова
 


Да напишеш роман за Англия без кракът ти да е стъпвал на Острова. Без да си излизал от родната граница въобще. Без да си мърдал от собствената стая. И да го направиш увлекателно и истинско… Звучи невъзможно. Не е, ако се казваш Ивелина Атанасова, на 23 години си и си прохождащ млад автор. Романът, който пловдивчанката представи снощи за първи път в Балабановата къща се казва „Лак и кал“, а в заглавието му новата писателка е събрала куп различни символи.
Книгата от първата буква до самия финал Ива пише за 10 месеца. Като преди това е трупала опит и мисли една година. Купува например енциклопедия за кристалите и минералите, за да добие представа за техните химични свойства и духовна стойност. Затворена на разбрицан, по нейните думи, компютър до прозореца си, младата писателка създава герои по ничие подобие.  Задрасква околната среда, доколкото е възможно, за да не я пренася на страниците на първата си книга.

Image title

За Ивелина научихме, че е завършила българска филология и история в Пловдивския университет. Увличала се е по античните народи. Предпочитаните автори са Достоевски и Умберто Еко. А любимият й период от живота й досега е работата й във ферма за праскови с приятелки.
Гигантската тема на нейния роман  е суетата. Тя е преплетена в разказ за невидимите връзки в семейството, човешките отношения в бизнеса и близкия кръг. „Лак и кал”- в първия момент заглавието е игра на думи, защото се чете на обратно по същия начин. Ивелина дълго е обмисляла как ще звучи и какво послание ще носи. Исках да е ударно, но то има и своя смисъл. Работи в две посоки. В първата посока лак се схваща като престиж, като аристократизъм, с положителен знак. А пък кал е деградацията на съвременното общество, деморализацията, безпринципността. А в другата посока лакът като фалша, лицемерието, а кал има реминисценция към библейското – от кал сме създадени и в кал ще се превърнем. Лак е положително и отрицателно, кал е положително и отрицателно, чете се по един и същи начин. Исках да изглежда цялостно, казва 23-годишна писателка Ивелина Атанасова.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина