Удря дятето с кво му попадне!

Криминале

Димитър мъчил сина си Рачко за 50 изгубени лева в Къщата на ужасите

Баба Петруна показва как е бил вързан малкият Рачко
Баба Петруна показва как е бил вързан малкият Рачко
Къщата на ужасите. Така вече наричат дома на 54-годишния Димитър Дончев, който подложи на възпитателна инквизиция 5-годишния си син Рачко. Мястото, на което хлапето било налагано първо с тояга, а сетне вързано като животинче, голо и босо, за ръждив простор, наистина е декор за хорър филм. Видът на недостроената и неизмазана къща в Съединение, с полусъборената тухлена ограда, купищата боклуци в двора и една единствена детска играчка, говори за бурната и разрушителна история на фамилията.

На входа, скрила дълбоки бръчки под черна забрадка, в страдалческа поза седи баба Петруна, майка на „добрия татко“ Димитър. Те ви я там бабата. Тя ще ви рече що се случи тук. Те са особено семейство. С тях не говоря- маркуч ми дължат от две години. И едни клещи, дето ми взеха, па не ми връщат, маха с ръка пред къщата си на улица Карловска възрастна жена, явно набрала на Дончеви за нелоялно съседство. Пред адреса й на №3 щъкат група деца. Ооо, Рачко редовно го бият. Image title
Таткото му го бие. А то е толкова добро дете. С него на всичко си играем, ама понякога е тъжен, защото пердах яде, казва момченце, което слуша любимия си хит на Криско от надраскан мобилен телефон. Умен е Рачко, много се разбираме. Дано всичко се оправи за него, допълват две момиченца с колела. Те не са видели какво се е случило в камарата тухли отсреща. Чули викове, разбрали, че идвала полиция. Но нищо повече. Хич да не го връщат тук, пък пак бой да яде, допълват хлапетата, без да знаят, че в момента приятелят им е настанен в Кризисен център за деца, жертви на домашно насилие и може наистина повече да не се върне в Съединение.

Единствените знаци, че на това място живее 5-годишно дете
Единствените знаци, че на това място живее 5-годишно дете
Въпреки немощта и старческия вид, баба Петруна ни посреща с широка усмивка. Жената явно все още не осъзнава, че синът й Димитър е в ареста, а скоро и внучето си може да не види. Гали малко коте на пейката пред къщата.
То за едни чужди пари стана белята. Рангел с едно друго дете ги загубиха. 50 лева. Тогава Димитър нещо се ядоса и го напляска, обяснява бабата. Но така, сякаш нищо сериозно не се е случило. Самият Димитър Дончев признал пред полицаите, че с бой са го възпитавали, така и той ще възпитава наследниците си. А и че синът му Рангел е негова плът и кръв, та ще му налива разум както той сметне за добре.

Image title
Ми чука го по главата нявга. Ама не сериозно. Син му е, нали така. Колкото да му покаже кое е редно и кое не е, обяснява старицата. На въпроса дали Рачко е ял бой с пръчка или колан тя отговаря: Удря дятето с кво му попадне под ръка.
После показва как и къде е бил вързан Рачко при ареста на татко му. Мен ме болеше гърба и лежах, та го видях през прозореца. Аз плача, и то дятето- плаче. Чадо ми е, тъжно ми стана, сърце ме заболя, обяснява Петруна, позирайки в позата, в която хлапето е било държано повече от два часа босо и голо, с рани по тялото от налагането с тояга. Ей, на. Тук го върза. Ей така, с ръцете отпред, заема поза около ръждивия метал бабата, а простора придобива вид на страховит уред за мъчение.
В другия му край Димитър си е спретнал нещо като лежанка за тренировки. Около металната конструкция е дворната помпа за вода и пълни с пожълтяла вода пластмасови съдове. Като се върне Image title
Димитър какво да му предам. И Рачко чакам тук, сяда отново на пейката пред разградения двор Петруна, след като е направила възстановка на събитията от вчера. Пък вика отново котето, да го погали и забрави за семейната история. Ама тя забравя ли се. Като драматичен роман е. Любови, раздели, омрази. Майката на Рангел- Мария в момента е бременна от друг. Живее и работи на остров Крит и не е виждала първородния си син от много време. Самият Димитър си намерил нова жена, която е заплодил наскоро и до няколко месеца пак ще става татко. Работи каквото му падне. Не прекалява с пиенето, според съдените си. Майка му Петруна Image title
отговори на този въпрос с въпроса: „Пиянде- бъхтач има ли?“. Съдбата на Рачко остава неясна. Социалните ще мислят как да процедират с малтретираното дете. Повечето запознати с драмата му в Съединение са на мнение, че то трябва да намери друго бъдеще.

Появилата се на място съседка не крие, че вчера е имало викове и крясъци по улицата. Пребих детето. 50 чужди пари изгубили. Аз му викам: Бе Митко, за 50 лева дете харчили се, казва живеещата в съседната къща жена, станала свидетелка на случилото се на улица Карловска. Не знам да го бие. Може да му е удрял някой шамар някога, но не знам да го е правил системно, допълва тя. А след нея се появява и онази, първата съседка, за да ни напомни за маркуча и клещите.Приятелите на Рачко твърдят, че хлапето системно яло пердах от татко си
Приятелите на Рачко твърдят, че хлапето системно яло пердах от татко си
Къщата на ужасите
Къщата на ужасите
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.