Разбиха къщата на Георги Бояджиев, задигнаха три платна на великия Златю

Криминале

Image title
Нов вид престъпление регистрираха от пловдивската полиция. Неизвестни бандити направиха арт кражбата на десетилетието. Престъпниците задигнаха три платна на великия Златю Бояджиев от къщата на сина му  Георги в село Марково. Злодеите са проучвали внимателно навиците на наследника на Златю и са изчакали най-подходящия момент за удара си. Взломили дома на Георги докато той бил извън селото. Кражбата била организирана в рамките на шест дни. Бандата демонтирала цяло крило на прозорец. Идеята била да се освободи пространство, през което да бъдат изнесени големите платна “Мелник – Сватба”, „Църковен ритуал” и „Златю и братовчеда Златю”.
Завчера синът на класика на българската живопис се прибрал в дома си и заварил празни стените, на които пет дни преди това висели шедьоврите на татко му. Ужасен Георги Бояджиев сигнализирал ченгетата, а те в момента работят усилено по кражбата. С такова нещо се сблъскваме за първи път. Крадците не са случайни. Или са действали по поръчка, или имат сигурен канал, чрез който могат да намерят купувачи на картините. Почеркът е изключително майсторски, не крият криминалисти. 
Синът на Златю Георги Бояджиев е художник-монументалист. Бояджиев-син се изявява в друг стил, но постига не по-малки успехи от баща си. Негови фрески, мозайки, стъклописи и керамики украсяват фасадите на много сгради в Пловдив. Творчеството му е добре познато на специалисти от Европа до Бермудските острови. Той е единственият българин, който е влизал в сакралното ателие на Салвадор Дали в Париж и се е познавал лично с него.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.