Днес гласуват бюджетите на ДОО и НЗОК

Актуално Избори 2021 Новини
Народно събрание

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв

В 11 часа днес на извънредно заседание депутатие ще гласуват на второ четене бюджетите на ДОО и НЗОК.

За да могат помощите да се изплащат още от 1 юли, правителството на Кирил Петков се надяваше актуализацията, както и пакетът от антикризисни мерки, заложен в нея, да станат факт до 27 юни.  Свалянето на Никола Минчев като председател на НС и последвалия успешен вот на недоверие обаче доведоха до забавяне на бюджетите. Все пак те ще бъдат гласувани до края на месеца.

В края на миналата седмица на второ четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. бяха приети .

С предвидените изменения на закона минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (увеличението е с 26,2 на сто). Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто.

Изплащаните към 30 юни „ковид добавки“ и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г. за пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г. се включват в размера на получаваната пенсия за трудова дейност, след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.

За пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми се включват в размера на пенсията. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера на пенсията.

Увеличава се и максималният размер за получаваните една или повече пенсии – от 1500 лв. на 2000 лв. (увеличение от 33,3 на сто). Във връзка с предвижданото увеличение на социалната пенсия за старост от 170 лв. на 247 лв. (увеличение с 45,3 на сто) и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, и добавките, които се определят в процент от нея, във финансовите параметри на законопроекта е предвидено съответното увеличение.

В сряда би трябвало да бъде гласуван и големият бюджет и актуализацията най-сетне да бъде приета.

Източник: offnews.bg

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.