ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Програмата на фестивала „Фабрика Кино” продължава на различни локации

Програмата на фестивала „Фабрика Кино– Пътуване във времето” продължава на 20 април (събота) от 20:30 часа, в THEATRE. В двора на Драматичен театър предстои да гледате „ЖИВОТ В МИНАЛОТО НА БЪДЕЩЕТО“, разказан и продуциран от носителя на „ОСКАР“ и „ЗЛАТЕН ГЛОБУС“ Джеф Бриджис. По повод наградата „Сесил Б. Демил“ на тазгодишната церемония по връчването на „Златен глобус“ председателят на „Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд“ Мехър Татна нарече кариерата и благотворителната дейност на 69-годишния актьор „забележителни“. Самият филм обръща внимание на екологичните проблеми и как могат да се предвидят големи промени, породени от спонтанните действия на мнозина. Как енергията заема всякакви форми, придвижвайки се и вдъхвайки живот на всичко. Как, когато разберем истинската ни връзка с всичко наоколо, ще трябва да променим очакванията си не за това, което ще загубим, а за това, което бихме спечелили, ако се подготвим за нещо различно.

На 21 април (неделя) от 20:30 часа, в THEATRE – в двора на Драматичния театър предлагаме на вниманието на публиката в Пловдив един класически български филм „СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ“. Представяна като един от филмите в официалната селекция на Наградата „ЛУКС“ за 2008 година, творбата на режисьора Стефан Командарев е единственият български филм, селектиран сред деветте заглавия, от които се избират филмите, номинирани за чуждоезичен „ОСКАР“. Адаптацията по едноименния роман на Илия Троянов е историята на едно момче, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да открие отново себе си, своята памет и желанието си за живот.

За 22 април (понеделник) сме предвидили прожекция с начален час 18:30 в „Лъки – Дом на киното“ на един страхотен, важен и забавен филм – „СМЪРТТА НА СТАЛИН“! Майстор на черния хумор, доказал се с политическите си сатири в телевизията, както и с номинирания за „Оскар” за адаптиран сценарий „Кръгът на посветените“, британският режисьор Армандо Янучи е в стихията си с тази язвителна комедия, разказваща за съветския лидер и обкръжаващите го подмазвачи интриганти. Чрез таланта на англоезични актьори с коренно различен натюрел Янучи изпраща ясното послание, че Сталин и вътрешният му кръг са били просто банда кариеристи, чието лидерство на суперсилата от епохата на Студената война ги изнервя твърде много. Бурлеската в „Смъртта на Сталин“ е навременна алегория за користните и арогантни лидери и корумпирани властници – точно типа комедия, която е специалитет на Янучи…

На 25 април (четвъртък) от 18:30 часа в ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ на улица „Екзарх Йосиф“ № 16 ще се състои още една прожекция на важен и много награждаван български филм – втората игрална творба на авторския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов „СЛАВА“, с участието на Стефан Денолюбов и Маргита Гошева. Филмът беше представен в официалната селекция на Наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2017 година, а разказът е за кантонера Цанко Петров, който намира милиони левове на влаковите релси. Решава да ги предаде на полицията и в замяна е награден с нов ръчен часовник. Скоро обаче подаръкът спира да работи. Петров започва отчаяна битка не само за стария си часовник, но и за изгубеното си достойнство…

Последният филм в пловдивската програма през април на „Фабрика Кино – Пътуване във времето“ е предвиден за 30 април (вторник), от 18:00 часа, като прожекцията ще бъде отново в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ (сграда 1 ректорат, аудитория 6), а филмът е носителят на Наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2018 година – „ЖЕНА НА ВОЙНА“ на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон. Неговата непримирима героиня Хала обявява война на местната фабрика за алуминий. Тя е готова да рискува всичко, за да защити неосквернената исландска природа, която обожава… Докато неочаквано в живота ѝ не се появява едно сираче.
„Исках да обърна внимание на факта, че природозащитниците и еко активистите, които се борят за запазването на природата, много лесно стават врагове на властта. Виждаме го навсякъде. Знаем за Берта Касерес от Хондурас, която беше убита, както и за Йоланда Матурана от Колумбия. Виждали сме такива неща и в историята ни. Във филма главната героиня използва силата на саботажа по примера на Мандела срещу апартейда“, споделя режисьора.

След края на прожекцията каним публиката на дискусия, свързана с пъстроцветната палитра на европейското кино, както и на специалния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез филмовата Награда „ЛУКС“ върху многообразието на кинотворбите, които се създават като копродукции в Европа. Не бива да забравяме, че сме част от една общност, в която особено важна е активната гражданска позиция и личният избор, от който зависи съдбата на всички нас.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина