Създават огледален свят в Капана

Арт

Проект 0 отразява живота в градска среда с 50 огледални фрагмента

Монтират инсталацията на 7 юни

Кирил Кузманов разказва за Проект 0 в онлайн връзка от Ню Йорк
Кирил Кузманов разказва за Проект 0 в онлайн връзка от Ню Йорк
Image title
Огледален свят ще бъде създаден в Капана в началото на лятото. Дългоочакваното реализиране на Проект 0 ще отрази живота в градската среда с инсталацията на художника Кирил Кузманов. На 7 юни ще завърши процеса по създаване на идеята на автора, който отне цели четири години. 50 отделни огледални фрагмента ще бъдат монтирани в най-тясната част от великолепната улица Златарска. Инсталацията включва 24 огледала с размери 204 на 102 см и 26 броя с вариращи форми и габарити, които ще следват плътно силуетите на сградите от двете страни на улицата. Елементите ще бъдат сглобени от инженери и конструктори, които са ангажирани със самия проект от самото му раждане преди четири лета.

Огледалната бариера ще прегради уличката в Капана за десет дни. Като с това ще се даде и стартът на културната програма в района, който сме амбицирани да превърнем в първия в България арт квартал, обяви днес зам.-кметът Стефан Стоянов. Проект 0 бе представен пред медиите от куратора му Владия Михайлова и от Веселина Сариева от фондация „Отворени изкуства”- основен партньор на инициативата. Авторът Кирил Кузманов се включи онлайн от Ню Йорк.

Image title
Проект 0 се реализира с точно 50 отделни партньора. Това са хората и юридическите лица, които откупиха една от 50-те огледални плоскости, които след свалянето на инсталацията от Капана ще приберат в собствените си арт депа. В същността си Проект 0 е творба на един художник и 50 собственика. Сред меценатите са много ценители и хора на изкуството от България, колекционери от Австрия, Щатите и Германия.

Искам да покажа потенциала на идеите и на нашето въображение и да представя споделянето като начин за реализирането им. Това, че проектът е некомерсиален ,му позволи да бъде свободен, каза по скайп отвъд океана художникът.

Image title
Единствено идеята в Проект 0 принадлежи на автора. Това е един чист, прозрачен, независим проект именно заради начина му на реализиране- самогенериране. Той привлича средства единствено като инструмент, а не крайна цел, обясниха кураторът и партньорите на проекта.

Споделете ни във:

1 коментар за “Създават огледален свят в Капана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.