„Съвременна българска фотография“ идва в Пловдив

Арт

Посетителите ще могат да видят снимки на 43 от най-добрите родни фотографи

Кадрите покриват различни периоди от най-новата история на „прехода“, изобразяват обществени личности и събития от важни исторически моменти

След успеха на пътуващата изложба „Съвременна българска фотография“ в София и Варна, Пловдив ще стане домакин на третото и представяне пред българската публика. Организатори на изложбата са фондация МУСИЗ и VIVACOM.

Посетителите ще могат да видят снимки на 43 от най-добрите родни фотографи, сред които фоторепортерът на Reuters Стоян Ненов – първият българин, носител на наградата „Пулицър“ в категорията за „Снимки от горещи новини“, Мартин Чичов – носител на престижната наградата на Nikon за екшън снимката от средата на 90-те,  отразяваща зараждащата се скейт и стрийт култура в България, Надежда Павлова – отличена с награда от Международния Олимпийски комитет за снимката ѝ от връх Тодорка, портрета на Симеон Сакскобургготски заснет от Георги Богданов и Борис Мисирков, получил специалната награда на журито, Grand prix de la découverte в Париж и много други.

Мартин Чичов, награда Nikon

Изложбата анонсира създаването на Дигитален архив на съвременната българска фотография, явяващ се естествено продължение на дейността на фондация МУСИЗ в областта на съвременната фотография. Колекцията ще бъде дарена на Държавна агенция „Архиви“, където ще обогати и допълни масивите ѝ. 

Фотографиите покриват различни периоди от най-новата история на „прехода“, изобразяват обществени личности и събития от важни исторически моменти; били са публикувани в пресата, книги, арт каталози; участвали са в конкурси, изложби и пр.

Изложбата „Съвременна българска фотография“, реализирана с подкрепата на VIVACOM и Държавна агенция „Архиви“, ще бъде открита на 12 септември от 18.30 часа и ще може да бъде разгледана до 30 септемви в Градска художествена галерия – Пловдив на ул. „Княз Александър I“ №15.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.