Пловдивската Драма отбелязва Световния ден на театъра с премиера на скандална за времето пиеса

Арт

Театърът възкресява „Да се провреш под дъгата” на Георги Марков, свалена заради краткото присъствие на партизанка на сцената  

Симеон Алексиев: Обсебен съм от пиесата!

Екипът на Драмата изрази радостта си от възможността да срещне пловдивската публика с писателят – дисидент

Йоана Иванова, стажант

„Да се провреш под дъгата” е пиеса на Георги Марков, която той пише по новелата си „Санаториумът на д-р Господов”. Шестима безнадеждно болни от туберколоза мъже са настанени в планинския санаториум на д-р Господов в края на Втората световна война. Мъжете, принудени да съжителстват заедно, са с различни професии, характери и разбирания, но всеки един от тях е разяден от цинизъм, безверие, отчаяние и жажда за живот. Те всекидневно се изправят един срещу друг, когато изведнъж в санаториума се появява Жена… Пиесата е знакова за българския театър и рисува драматичен национален портрет на фона на световен катаклизъм.

За първи път „Да се провреш под дъгата” се играе в град Толбухин (бел.авт.: днес Добрич) на 25 септември 1966 г. Премиерата ѝ в Пловдивския държавен театър на 1 октомври 1966 г. е дебют на режисьора Крикор Азарян. Следващата година е нейната премиера във Военния театър. Режисьор е Асен Шопов. Спряна е на тринайсетото представление, заради това, че за "ранената партизанка се говори през цялото време, а е показана на сцената само за 2 минути". Този спомен разказва години по-късно Георги Марков. За истинска цензурираща причина писателят – дисидент сочи променения от самия него финал, „когато Немият изведнъж проговаря“.

В новата пловдивска сценична версия режисьор на пиесата отново е Асен Шопов. Той е и сценограф. Участват актьорите Симеон Алексиев, Стефан Попов, Венелин Методиев, Тодор Генов, Добрин Досев, Тодор Дърлянов, Петър Тосков и Марин Младенов. Музиката е на Мишо Шишков, а костюмите са на Цвета Маринова.

На специална пресконференция в театъра екипът на постановката изрази радостта си от възможността да срещне пловдивската публика с Георги Марков и изрази надеждата, че тя ще го чуе и ще разбере какво ѝ казва.

Актьорът Симеон Алексиев каза, че преживяването за него е било страхотно и изрази възхищението си от Асен Шопов, когото нарече „последният голям хан на българския театър”, и от Георги Марков. Актьорът сподели, че прочитайки „Да се провреш под дъгата” е открил какъв страховит драматург и автор е той и добави, че е обсебен от пиесата, сънува я и не може да спи. Според него пиесата е сложна и дълбока, но екипът се е справил.

Относно режисьорът Асен Шопов, актьорът Стефан Попов възкликна: „Щастие е да работиш с маестро!” Той сподели още, че репетиционният процес е бил пълен с емоция и пожела на всички колеги да изпитат това невероятно преживяване. „Най-хубавото нещо в театъра е да се разгорят страстите и да няма спокойствие!”

„Да се провреш под дъгата” е част от програма на Пловдивския театър, чиято цел е важни представления от историята на българския театър отново да оживеят. Това са т. нар. вечни пиеси – интересни, знакови и любопитни, носещи духа на всяко време.

Асен Шопов направи паралел между постановката преди петдесет години и днес и каза, че между тях има пряка връзка. Той си спомня, че гледа пиесата, не харесва финала и това поражда желанието му да я постави. Така „Да се провреш под дъгата” придобива нова сценична редакция. Това е вариантът, който пловдивската публика ще гледа днес за пръв път. Сега той е подчинен на темата за предателството – към националността, към себе си. Ако тогава пиесата е звучала с остротата си, днес звучи с философията си като нещо трайно и непреходно, добави още Асен Шопов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.