Осветителят на Парижката опера: Искам да стопля камъка на Античния

Арт

Нашият проект Заедно има по-силно политическо и социално послание от Стената, смята  Давид Дьобрине

Давид Дьобрине на гости на Под тепето
Давид Дьобрине на гости на Под тепето
Осветителят на Парижката опера Давид Дьобрине е в Пловдив от няколко дни. Повелителят на светлините, който работи с най-значимите имена в оперната и театрална режисура в Европа като Ришар Брюнел и хореографа Лусинда Чайлдс, е тук за мултижанровия музикален проект Заедно по покана на диригента Виктор Илиев. Давид има нелеката задача да превърне Античния в нещо като класически евкалайзер заради спецификата на шоуто- съчетание на филхармония с диджей, танци и визуални ефекти.

Дьобрине гостува на Под тепето, за да разкаже за престоящото на 14 септември топ събитие Заедно и мисията си. Французинът е свързан по някакъв начин с нашия град- майка му е била директор на Алианс Франсез под тепетата в период от 1 година.

Спектакъл с ефектите на французина
Спектакъл с ефектите на французина
Античният театър е предизвикателство. Това е много здраво място, с история, с дух. Специфична сцена. Ще подходя към него така, както го правя винаги- да направя мястото да се смеси с музиката, да стане едно, хомогенна смес. Няма много оборудване на сцената, но за мен това е предизвикателството- с малко техника да направим нещо голямо. Такъв тип международни проекти като Заедно, са много интересни за мен. Затова съм и тук. Заедно е интересен, защото смесва различни видове изкуство. Работим с деца, а това е важно и специално. И още нещо- за първи път ще участвам в проект, който смесва класика с диджей, каза Давид.

До този момент той е правил само и единствено тестове, все още не е работил по тъмно на древната сцена. Но я е изучил в детайли. Мисля, че светлините, които са сложили на всяка колона, са леко агресивни. Осветлението на Античния театър може да е малко по-завоалирано. Сега той е толкова ярък, че хората не изпитват нужда да се доближат до него, да го прегърнат, да го усетят емоционално. Аз харесвам осветление, което те кара да влезеш в театъра, в сцената, вътре, да го усетиш, да те грабне. Сега искам да стопля камъка на Античния театър, защото той изглежда студен, обясни светлинният маестро.

Дьобрине е категоричен, че акцентът във визията в съвременната опера е задължителен. Наблюденията му са, че в последните 20 години сценичното изкуство се представя все по-модерно. Причината е, че върху класически оперни заглавия работят млади театрални и филмови режисьори. Самото изпълнение на опера се промени дори за артистите- те трябва да правят всичко, което изисква режисьорът. Артист, който седи като вцепенен на сцената и изпълнява ария, не се приема вече с еуфория от публиката. В модерната оперна визия лайт дизайна има огромна роля. А и хората станаха много чувствителни в последно време към ефектите на сцената, обяснява специалистът.

Не е тайна, че Давид е сред най-търсените визуални артисти в Европа, тъй като успява да влияе на хората с магическите се светлинни ефекти. Публиката идва на нашите събития, за да се успокои интелектуално. Но нашата работа е точно обратната- да предизвикаме промяна в съзнанието на хората, не да ги успокояваме. Трябва да ги провокираме. Поради тази причина мисията на всеки артист е да прави изкуство, но и да кара хората да мислят, да ги предизвиква, казва осветителят на Парижката опера. А Под тепето го вкарва в словесния каламбур около концерта на Роджър Уотърс и онова „Оставка“ на Стената. Уотърс може да си позволи да вземе политическа позиция, защото е Уотърс. И всички ще бъдат на негова страна. Мадона също го прави. Но това, което ме интересува, е какво като политическа ангажираност те правят през останалото време, когато не са на сцената. Аз си мисля, че нашият проект Заедно е с много по-сериозно политическо и социално послание от концерта на Уотърс. Защото работим с много деца от различните етнически групи в Пловдив. Някои от тях за първи път излизат от гетото, наречено Столипиново, за да репетират с нас. Много по-лесно е да сложиш снимка или електронен надпис Оставка на Стената, но по-трудно е да работиш директно с такива деца. Да направиш така, че с един проект да промениш нещо в живота им, да ги накараш да общуват по различен начин. Работата ни ще остане и след онова, което свършим на сцената на 14 септември, смята Давид Дьобрине.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.