Културни събития има и в пловдивските села

Арт

Дни на френската култура в Белозем ви очакват

В това издание на Фестивала ще има за първи път програма за деца

Едно уникално пловдивско село кани на Третото издание на фестивала Les Châteaux de sable Belozem. От 12 август, нестандартната къща на галериста Ганю Ганев – Ганди в Белозем става център на френското изкуство.

Белозем е необикновено живо село с около 4000 жители, на чиято гара спират дори бързите влакове между столицата и морето. През 2005 г. то бе обявено за Първо европейско село на белия щъркел, в него са свили гнезда десетки двойки щъркели, а през 2016 г. са се родили 70 бебета – факт, достоен за отбелязване при всеобщото западане на българското село. В него има католически храм, построен по проект на известния арх. Камен Петков и православна църква.

В Белозем се намира родната къща на галериста, на чието място днес той издига каменен дом, напомнящ средновековен замък. В недовършената къща, която носи името "Галерия Волар" и двора с ниши в каменната ограда Ганьо Ганев-Ганди се опитва да направи "българския Монмартр", казват многобройните му почитатели.

Фестивалът се открива тази събота, 12 август, с изложбена програма с участието на Тоньо Цанев, Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Мили Кючукова, Димитър Добрев, Иван генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

В съпътстващата програма са включени и няколко музикално-поетични вечери.

Музикален афиш е с участието на Янко Пахнев, Марко Томов и Хари Нигохосян (китара) и Елена Ганова и Мичо Димитров (цигулка), както и мъжката певческа група Иван Михов от Белозем.

Литературно-поетичната програма е със  стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров, поезията на Ангел Кроснев и прозата на Даниел Грьоние, Франци, а Фото изложбата "В сърцето на моята плът" е с автор Емилия Кулинска.

Организаторите на фестивала са помислили и за най-малките. Програмата е за деца от 3 до 12 години и включва куп забавления. Актьорите от театрална къща "Летящите цветя"  са подготвили куклен спектакъл, шоу фокуси, забавни игри и скулптури от балони за малчуганите.

Поканата е отправена от галериста Ганьо Ганев-Ганди, който очаква почитателте на френската култура и изкуство в арт пространството на своята къща в Белозем.

Фестивалът Les Châteaux de sable Belozem 2017 се осъществява с любезното съдействие, подкрепа и съорганизация на Община Раковски и кметство  Белозем.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.