Какво общо има Кастро с хип-хопа? Ще разберем на Street masters 2017

Арт

Фестивалът стартира с история за Куба

Петото издание на фестивала за градска култура Street masters се открива тази вечер в клуб Фарго в Пловдив в 19:30 часа с документалия филм „Viva Cuba Libre: Rap is War“. Като част от програмата на Пловдив Европейска Столица на културата 2019 тази година фестивалът разширява формата си и ще показва истории на хора от цял свят, които са им променили живота или са променили начий друг.

Филмът "Вива куба либе: Рапът е война" на режисьора Джеси Аксеведо е разтърсващ, очарователен и често подходящо провокативен документален филм. Рап музиката, по своята същност, е сурова, твърда, младежка, често ядосана и агресивна, но с политически и социален подтекст, особено сред младежите на Хавана.

Фокусът на филма е нелегалното кубинско рап-дуо Лос Алдеанос , което е забранено в страната. Те организират множество тайни концерти и раздават музиката си по улиците на Хавана. Лентата е заснета в „партизански“ стил, а режисьорът Аксеведо и неговият неназован оператор (който все още живее в Куба и не може да бъде идентифициран поради страх от репресии) са изработили добре подбран документален филм, който никога не се опитва да усложнява по-подробно темата, но представя история с разумна интензивност.

Аксеведо следва Лос Алдеанос, когато раздават компактдискове, правят концерти (често изпълняват само няколко песни, преди да напуснат сцената от страх от правителствена или полицейска намеса), пишейки музика в скромните си домове.  Проследява любовта на феновете към тях, както и подкрепата, която получават от семейството си и отношението му към това, което те правят.

Лос Алдеанос развиват изкуството си в една сурова действителност и очарователното при тях е, че продължават да го правят,защото това е начинът, по който те се изразяват. Историята им не е гримирана и провокира мисленето през цялото време.

Филмът е предоставен на Street masters от фестивала за документално кино за човешките права One world, Прага с некомерсиални цели. Вход: свободен

 

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.