Изследват поведението на котешкото население по улица „Отец Паисий“

Арт

Image title
Поведението на котките по улица „Отец Паисий“ ще бъде изследвано задълбочено в рамките на едноименния фестивал, който стартира тази седмица. Проектът „Автоматичен генератор на котешко съдържание за интернет“ (АГКСИ) на Дилян Бакалски представлява робот, който обича мяукащите създания, храни ги и ги снима, след което качва снимките в интернет. Котешкото население на улицата ще бъде изследвано е анализирано обстойно през целия уикенд, когато Отец Паисий ще е центъра на града.
По традиция инсталациите и изложбите ще са основен акцент в програмата на фестивал „Улица Отец Паисий“. Тази година кураторският избор на Стефка Цанева на автори и проекти е пречупен през призмата на темата на четвъртото издание на фестивала – Поведение. Освен инсталациите по време на фестивала публиката ще има възможността да види голям брой изложби на различни локации. За първи път тази година фестивалът разполага със собствена Фестивална къща,  разположена на етаж от стара сграда на улица „Отец Паисий”.

Голям интерес се очаква да предизвика проектът „Инструктиращ шлем“ на DAMA12, ул. „Генерал Гурко“. Поведението нерядко се диктува, ето защо тази интерактивна инсталация се фокусира върху възприемането и възпроизвеждането на команди, произлизащи от външната среда и тяхното разчупване и отхвърляне, гласи анонса към него. 
Инсталацията „Под шапката на местните“ ще се разкажат невидими истории върху видимата среда на ул. Отец Паисий“. Като туристи и гости на града виждаме само част от историите и детайлите, съпътстващи ежедневието и живота на обитателите на улицата. „Под шапката на местните“ дава възможност да влезем по-надълбоко в градската среда и да я опознаем отвътре, разкриват авторите на идеята.

Сред пироните в програмата е и „MITOSIS“  – интерактивна инсталация на Вито Валентинов. В най-новия си проект артистът ще представи интерактивна инсталация, която прави аналогии между човешкия пулс и туптящия ритъм от хора и събития по улицата по време на фестивала. Валентинов ще измерва пулса на всеки участник от публиката, паралелно с това „диагностицираща апаратура” (микровълнова) ще му прави прави „портрет“ върху специална „плака“ (кора за лазаня). По този начин се получават уникални портрети – всеки един от които различен в зависимост от сърдечния ритъм. Всяка плака напомня визуално на увеличени през микроскоп клетки, които се отделят една от друга (митоза). Плаките, наредени една до друга и образуващи картина с дължина 4,5 м, ще създадат един портрет на фестивалната биосфера.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.