Изложбата на Цанко Лавренов и Васил Стоев във Виена се превърна в празник на българското изкуство

Арт

В празник на българското изкуство в Австрия се превърна откриването на двойната изложба в БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена.  Пред многобройна австрийска и българска публика на 24 октомври бяха представени две знакови имена на българското изобразително изкуство – Цанко Лавренов /1896-1978/ и съвременния художник Васил Стоев.  

Директорът на БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена доц.д-р Румяна Конева подчерта при откриването: „С директора на градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков  избрахме нетрадиционен подход, представящ пловдивската художествена школа в историчека перспектива. В съвместния ни проект ще бъдат показани в паралелен контекст общо пет изложби – две на стари майстори  и три на съвременни творци. Целта е ясна – непреходната връзка между традиционното и новото в изкуството“.

Специален гост на събитието беше проф. Улрих Гансерт,  дългогодишен преподавател във Виенската Художествена Академия, който се спря на особената приемственост между иконописта и модерните европейски течения от началото на 20 век, характеризиращи уникалния стил на Цанко Лавренов.     

  

За творчеството на Лавренов и Васил Стоев говори и директорът на ГХГ Пловдив Красимир Линков.  Той посочи, че в следващите месеци в БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена предстоят изложби на големия Златю Бояджиев, както и на съвременните пловдивски творци Стоян Куцев /живопис/, Димитър Воденичаров /живопис/ и Васил Маргаритов /скулптура/.

Приветствие към гостите поднесе посланикът на Република България в Република Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

Изложбите се осъществяват с подкрепата на Министерство на културата на Република България и Община Пловдив във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.