Г-жа Мъртва, обърната маса и правилно дишане на откриването на „Ритуали на обичайното“

Арт

Проекти от артисти от Америка, Турция и Германия дадоха старта на седмицата на Нощта

Image title
Проектът на Град и публични пространства- Ритуали на обичайното започна с необичайно. В една стая се обясни цял един живот на неживата- г-жа Мъртва. Изложба на Мари Мазиоти от Питсбърг, която превръща иначе женствения ритуал бродиране в нещо тъмно и мрачно. 12 сцени на една дама, вършеща ежедневните си дела в естествена обстановка, но с една неестествена малка разлика- тя е скелет. Кураторката Вера Млечевска откри изложбата и от името на авторката, разказа за идейните възгледи от собствено име и от нейно. За това как докато следи гобленните изображения едно по едно човек открива себе си в шитото и осъзнава, че това донякъде е неговият ритъм на живот, което е стряскащо по идеята на Мазиоти. Когато зрителят осъзнае това, целевата подбуда на Мари е всеки индивидуално да преусмисли тези задължения и да разбере, че в ежедневието си човек може да направи нещо извън рамките на стереотипа.

Image title
Два часа и половина по-късно си на друго място. Влизаш и виждаш голяма икона на земята, някаква светлина, рисунки. Когато Хера Буюкташчиян обяснява концепцията си, ти вече си в нейния свят на нарисувана реалност. Тя бърза да поясни, че голямото изображение в ъгъла няма нищо общо с религията. Това е събирателен образ на всички отричащи хора, а към нея нежни ръце във формата на светлина изпълняват триединния символ на Ни чул, ни видял, ни разбрал. И когато тази светлина прикрива очите те са все още там и виждат, а ние не искаме. За да спасим себе си и душата си, често блокираме определена информация и страним от случващото се, но то е там и с цялата си сила и е нечестно и страшно. Между светлината и изображението има малка обърната маса. Тази мебел, която винаги трябва да е стабилна, за да слагаш ръцете си и чашата с кафе, сега е наопаки. Стои пред иконата, която иска да види, че светът е преобърнат, да чуе за това и да каже, че не е правилно.

Image title
За завършек на първата вечер, част от Ритуали на обичайното и част от календара на Нощ на музеите и галериите, беше ред посетителите да се отпуснат в нетрадиционнта изложба на Ариел Райхман от Берлин. Акцентирал на най-важното и често пренебрегваното- а именно дишането. С изложбата си той обяснява правилния начин това да се прави. Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.