Фоторазказ за хляба като символ, съпътстващ всеки ритуал

Арт

12 жени от хисарско месят обредни хлябове, а фотографът Петер-Николай Мотичка пресъздава  атмосферата на българските традиции

В Галерия „Пловдив“ на Дружество на пловдивските художници, пловдивчани и гостите на града могат да се запознаят с магията на българските обредни хлябове. Фотоизложбата „Добре дошли в България!“ бе открита в сряда вечерта ” във фоайето на сградата на Общински съвет и може да бъде разгледана до края на месец  април. Изложбата включва 30 фотоса на обредни хлябове за различни празници и характерни традиции от регион Тракия.

Авторите на идеята канят  12 жени от град Хисаря и селата Паничери и Старо Железаре, които да изработят обредните хлябове, а фотографът Петер-Николай Мотичка пресъздава  атмосферата на българските традиции. Фокусът е поставен върху обредния хляб и особеното място, което той заема в българските традиции. Няма празник, няма български ритуал или събитие без пита със специална украса от древни символи и наричания. Хлябът е душата на България, нейната същност и посока. Където и да се намираме по света, хлябът е кодът, който ни свързва. Това е най-вкусния спомен от детските години, който всеки българин носи в сърцето си и предава на своите деца. Затова посрещаме всеки гост с хляб и сол.

„Надали има по-подходящ период за реализиране на тази уникална изложба от навечерието на Възкресение“ подчертават организаторите.

Експозицията е реализирана по проект на Община Хисаря във връзка с Българското председателство на ЕС и е своеобразна покана към чуждестранните делегати да опитат автентичния български вкус и да се докоснат до запазените традиции в регион Тракия.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.