Черна Африка оживя в изложба в „Мохито“

Арт

Живеят в кипричени къщи, мързи ги да работят, но са щастливи, казва организаторът на експозицията Камен Вуцов
Image title
Екзотични животни от саваната, снежен Килиманджаро, масайски къщи и лазурният бряг на Индийския океан оживяха снощи в изложбата „Цветната страна на черна Африка“, която се откри в клуб „Мохито“. Инициатор на експозицията е инженерът Камен Вуцов, който в продължение на две години работил в Танзания, нает да изгражда джиесем мрежа на „Моторола“. На път за вкъщи, той купил около 50-на платна на тамошни художници, някои от които показа пред пловдивската публика.
„Част от всичко това, което ме грабна, остави ме без дъх и все още ми навява спомени за изминали приключения и преживявания, са картините на местните творци. Изпълнени са с ярки цветове, стилизирани фигури, екзотични животни от саваната“, казва Камен. Особено впечатляващ е стилът тингатинга, при който хората и животните са нарисувани в причудливи форми, близки до наивизма.Image title
Стилът се е развил през втората половина на ХХ век и носи името на основателя си Едуард Саид Тингатинга.Камен Вуцов разказва за Танзания
Камен Вуцов разказва за Танзания
Картините традиционно се рисували върху масонит, като се използвали няколко слоя велосипедна боя, която им придавала наситеност и блясък. И тъй като 80 на сто от населението живеело в мизерия в кирпичени къщи, никой не си купувал изкуство, затова майсторите разчитали основно на туристите.
Камен прекарал в Аруша две години, като първоначално бил изумен от беднотията, докато не разбрал, че това е въпрос на личен избор. Хората живеели ден за ден, изкарвали колкото да се прехранят и ако в многолюдната фамилия работел един човек, това се оказвало достатъчно. Уличен търговец заработвал много добре от продажба на прахосмукачки по домовете и само за три дни спечелил 50 долара. Когато от фирмата го потърсили, за да го снабдят с още стока, той заявил, че с тези пари ще изкара цял месец и после щял пак  да му мисли. Макар че едва свързвали двата края, почти всеки танзаниец се обзавел с джиесем. В някои от по-затънтените села имало само едно място, където се зареждали телефоните и често се заформяли опашки. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.