ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Съветниците от БСП: Кметът Здравко Димитров направи първото си сериозно закононарушение

Не е представил Програмата си за управление в законовия 3-месечен срок, който е изтекъл на 7 февруари

Николай Радев за Бюджет 2020, който левицата няма да подкрепи: Новият слоган на ГЕРБ в Пловдив трябва да е „Застой, застой, застой”

„ ГЕРБ дойде на власт с лозунг „Работа, работа, работа”. Днес слоганът е „Застой, застой, застой””. Така председателят на групата на съветници на БСП в местния парламент Николай Радев коментира Бюджет 2020, който най-вероятно утре ще бъде приет от мнозинството в ОбС. Социалистите ще гласуват „против” финансовата рамка на града, тъй като в нея не се вижда изпълнение на нито един от заявените от Здравко Димитров и екипа му приоритети.

„Кметът вече извърши първото си закононарушение. Той не спази 3-месечния срок по закон за представяне на Програма за управление. Той изтече на 7 февруари. Документите, които ще се приемат утре от Общински съвет, са пряко свързани с Програмата за управление, която не е представена”, подчерта Николай Радев, преди с колегите му да се спрат на цифрите от Бюджет 2020. По думите на съветниците от БСП, в него няма заложени достатъчно средства нито за стабилност, нито за образование, нито за градска среда, както бе обявено от Димитров и екипа му. Като даде за пример образованието, в което от заложените 138 милиона лева в бюджета, 153 млн. за делегирани от държавата дейности.

Старейшините от БСП изтъкнаха, че само 24 милиона е преходният остатък, а 20 милиона лева са несъбраните местни данъци и такси, което, по думите им, е знак, че размерът им не е по джоба на гражданите и те не могат да ги плащат.

86 % от бюджета е за текущи разходи на общината. Перо заплати е с ръст от близо 20 милиона лева. 8 милиона лв. са планирани за ремонт на материални дълготрайни активи, а 21 млн.лв.- за придобиване на такива.

„Това управление ще мине под знака на разходване на средства от дългосрочния заем от ЕИБ. Ами ако хората не искат кредит или ЕИБ откаже да отпусне средствата? Какво става тогава с развитието на Пловдив? Градът остава без нито един голям проект. А и Златният дъжд от правителството вали далеч от Пловдив”, заяви Николай Радев. И отново подчерта, че БСП е „За” свикването на градски референдум относно намеренията на администрацията да използва кредитна линия от Европейската инвестиционна банка.

Червените настояват общината да обърне повече внимание на социалните дейности и да поиска военното поделение на Асеновградско шосе от държавата, за да се използва парцелът за нов Дом за възрастни хора. Съветниците от БСП критикуваха Бюджет 2020 заради това, че в него приоритет не е здравеопазването. Спряха се и на това, че не е предвидено увеличение на зелената система на града.

„Няма и стотинка заложени средства за реализиране на Водния проект, за който са нужни близо 30 милиона съфинансиране. Вероятно разчитат на кредита за осигуряване на тези пари. Да не стане така отново да изпуснем тези европейски средства”, попита Николай Радев. Той подчерта, че в бюджета няма планирано финансиране на нито един от големите проекти. Отделени са например 75 хиляди лева за проектиране на мост над Марица, както и пари за препроектиране на „Модър- Царевец”.

„Големи суми за заложени за препроектиране на стари проекти”, отбеляза Йордан Василев.

„Излиза, че без кредитна линия Пловдив няма да реализира нито един от проектите. Очертава се напълно загубена година, тъй като и да се стигне до решение за теглене на заем, този процес ще отнеме време. Въпросът е откъде бихме могли да намерим средства за собствено финансиране ако се тегли този кредит? И ако 25 години изплащаме заема със 7 милиона на година, а имаме бюджет като настоящия, в който няма никакви свободни средства?”, повдигна няколко въпросителни Николай Радев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

3 коментари

  1. Нинова ,закривай всичките си продажници в тоя град. Едно време се дупиха на седесарите , сега на герберугите. Продават се за жълти стотинки. И ти чакаш резултати от тоя град. Наивница. Не забравяй , че Пловдив е византийски град.

  2. АМА БРАДИЧА РАДЕВ, ПОДЛОГАТА НА ГЕРГЕЛАН ИГРАЕШЕ ТВЪРДО ЗА ТОЯ МАЛОУМНИК ЗИКИЧА. НА ДЕБАТИТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ МУ ВИДЯ НАСРАНИТЕ ПРОДАЖНИ ГАЩИ. ДОКАТО ПРИ БСП ГИ ИМА ТАКИВА НИКОГА НЯМА ДА ВЗЕМАТ ПЛОВДИВ. РЕЗИЛ , КАКА ЗДРАВКА ШАНТОНЕРКАТА НА ДВА ПЪТИ ГИ БИЕ.ЗА СЛАВЧО ДА НЕ ГОВОРИМ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина