ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пловдив цъфна (ГАЛЕРИЯ)

Денят на цветята завзе спирки и подлези под тепетата

В навечерието на 8-ми март Пловдив традиционно се превърна в огромен цветен пазар. Търговците не изневериха на традицията „Ден година храни“ и цените на стръкове и саксии подхвръкнаха към усмихнатото синьо небе ден-два предварително.

Именно днес оборотът в сектора е един от най-силните в годината, в едно с 15 септември и 14 февруари, защото поне на 8-ми март мъжете, които никога не купуват цветя на половинките, майките, любовниците, колежките, приятелките, сестрите и дъщерите си, са склонни да развържат кесиите.

Цветя „цъфват“ на неочаквани места в града, изборът е голям.

А по джоба ли са ви китките за празника?

Най-евтиното цвете е зюмбюл – само левче, стрък малко лале стига 2 лева. Най-скъпата орхидея в саксия е по 17 лева, докато екзотично растение от същия вид на другите сергии гони 25 лева. Тройка зюмбюли в саксия вървят за 6 лева, тройка лалета – за около 4 лв., при 3 до 5 лв. за единично лале при останалите търговци. А около 15 е цъфнала калия в различни цветове. Цикламите пък са на цени до 5.50 лв. В общи линии нивото на цените в този ден е едно и също от две години.

Ние от Под тепето и днес ще ви припомним призива ни от 8 март 2018-а – Купи букет от баба .

Празникът – Международен ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Да, вярно е, че е започнал само като политическо събитие за социалистите, но празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях – нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин, обяснява всезнаещата Уикипедия.

В някои страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, все още е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според БПЦ това е Благовещение, 25 март, смятан за християнския празник на майката и жената.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина