ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Пловдивският театър тръгна към своята Итака

Над 200 души ще работят по реализирането на мегаспектакъла „Одисей”

Режисьорът Диана Добрева: Благодаря, че имах възможността да взема толкова много хора извън трупата. Мащабността на проекта го изискваше

Иво Дернев

Пловдивският театър вече тръгна по голям и дълъг път, в търсене на своята Итака. Вече втора седмица екипът на Драмата реализира своята голяма мечта от последните години- създаването на мегаспектакъла „Одисей”. С една ясна и категорична цел- да постави българския театър в съвременната културна карта на Европа, в контекста на Европейска столица на културата.

Близо 200 души ще работят по осъществяването на тази мечта, като творческия екип се представи днес пред пловдивските медии. Режисьор на „Одисей“ е Диана Добрева. Автор на драматургичния текст – Александър Секулов. Сценографията е поверена на Мира Каланова, а музиката ще е дело на Петя Диманова. Видео дизайнът е на Петко Танчев и Атанас Динчев. Участва трупата театъра и рекордните за новата история на Драмата 19 външни артисти.

От 5-6 години мислим за този проект и върху темата за пътуващия човек. Одисей. Имаме много съмишленици. А хората, които поеха основната отговорност да носят кръста, са режисьорът Диана Добрева и драматургът Александър Секулов, каза директорът на Драмата Кръстю Кръстев.

Благодаря, че имах възможността да взема толкова много хора извън трупата. Мащабността на проекта го изискваше. Младите колеги, които ще видите тук, на сцената, носят една хубава и силна нова енергия, за да направим заедно този нов наш свят, на нашия Одисей, каза режисьорът Диана Добрева.

Това е нашето почтено усилие да помогнем на града си да бъде Европейска столица на културата. Процесът продължава да е много труден и това, което е направено до момента, ще претърпи много промени в процеса на работа. Имахме два варианта. Да седим близо до Омировия текст или да се оттласнем от него, за да създадем нашия си Одисей. Избрахме второто. Ползвахме мотивите и образите, но направихме нещо съвсем различно. Затова и заглавието на нашия спектакъл е „Одисей”, а не „Одисея”, каза драматургът Александър Секулов. Той уточни, че езикът в спектакъла ще е съвременен и напълно разбираем.

Идеята на този проект е да постави театъра на културната карта на Европа. Задачата е да представим града си като културен център, но и да си сътрудничим с другите европейски театри. Амбицията ни е да позиционираме пловдивския театър към европейската и световната театрална среда, каза на свой ред административният ръководител на проекта „Одисей” Валери Кьорлински.

В Пловдив, за началото на репетициите, дойдоха и две много известни гръцки имена. Тук е Янис Пантазис- световен майстор от Гърция, който създава музикални инструменти от дълбоката античност, запазвайки автентичността на материали и технология. Той живее в музиката и митологията на Санторини. Аз съм музикант и изследовател на гръцката митология. Но трябваше да дойда в града ви, за да разбера собствената си култура. Възхитен съм от културното равнище на хората в Пловдив. Това, което правите за града си и балканската култура, ще се запише в книгата на бъдещето, убеден е Янис Пантазис, който вече втори ден работи с екипа на „Одисей”.

Това прави и Тео Абазис, заместник-художествен директор на Гръцкия национален театър в Атина. Поканата е много важна за нас, заради възможността да имаме обща работа с пловдивския театър. Ценни са връзките, които имаме с Балканите. Тук съм да помогна с познанията си по антична драма и да пренеса опита на гръцкия театър. Целта и смисълът на цялото това усилие е чистото изкуство, каза Абазис. И допълни: ” Всеки човек има своя Одисей в света на трудните перипетии. Щастлив съм, че с екипа и актьорите да имаме дълъг път, с много перипетии”.

Гина Кафеджиян от Фондация „Пловдив 2019” пък подчерта, че премиерата на „Одисей” ще е първото много голямо събитие от календара на Европейска столица на културата.

Снимки: Под тепето и Виолета Динчева

Очаквайте подробности!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина