ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Нощта на музеите и галериите се завръща със силна програма

14-ото издание на фестивала ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина

Фестивалът “Нощ на музеите и галериите – Пловдив”, успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна от всякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.

photo: silvia georgieva

След едногодишна пауза, НОЩ Пловдив обяви своето завръщане между 13 и 15 септември тази година под мотото “Общо място”. Коя и каква е нашата идентичност, пазим ли и как семейната памет, смеем ли да преминаваме личните си граници и кога – това са основните въпроси, които програмата на фестивала ще изследва през 2019 г. Носител на множество отличия и награди, той изиграва важна роля в кандидатурата и подготовката за Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Основните акценти в многото и разнообразни събития на НОЩта този септември са създадени специално за нея и формират кураторската й програма, съставена от Владия Михайлова (галерия “Васка Емануилова” при СГХГ). Част от тях ще влязат през “задния вход” на Стария град, разкривайки една по-малко популярна част около Източната порта, други ще запознаят жадните за съвременно изкуство посетители с работата на обещаващи артисти от Австрия и България, представена от кураторите на Колекция EVN в централната част на града, или ще отворят отново вратите на детмаг “Снежанка” с изложбата Open Art Files, посветена на историята на съвременното българско изкуство и курирана от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

Надлез ул. Гладстон
photo: Maria Zheleva

И трите събития – изложбата “Общо място” в Данчовата къща, къща Стамболян и публичното пространство при Източната порта, изложбата с български и австрийски автори и изложбата Open Art Files в детмаг “Снежанка”, са инициирани, продуцирани и организирани от фондация “Отворени изкуства”.

Освен тях, основна част на НОЩта по традиция от нейното основаване през 2005 г. ще бъдат Пловдивските музеи, галерии и ателиета. Те ще представят изложби и артисти по специални проекти към НОЩ Пловдив и като част от годишната им програма. За своята “бяла нощ” живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

49 / Античен театър
photo: Silvia Georgieva

В Клуб и Музика културата ще се пренесе в неформална, но не по-малко вълнуваща атмосфера, а детската програма, т.нар. Малка НОЩ, ще включва специални събития и много приключения за най-малките посетители на 3-дневния фестивал.

Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив – улици, площади и градини – също ще бъдат артистично трансформирани и ще се превърнат в истински медии, благодарение на дигиталните събития от Creative Media Lab в Античния театър, които изследват взаимодействието между изкуство и нови технологии, развивайки средата с интерактивана лабораторна атмосфера. Куратор на Creative Media Lab е визуалният артист, сценограф, художник и видео дизайнер Петко Танчев.

Фестивалът “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” се организира от Open Arts Foundation с подкрепата на фондация “Америка за България” и EVN. НОЩта е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. (Най ми е кеф да дразня празни глави Кирчови, дето са от властващата КлептоКрация и са най-ПОЛИТКОРЕКТНИ).
    Хвала!

  2. 11 април, 2019 -Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей-
    11 април, 2019 -Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей-
    11 април, 2019 -Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей-
    11 април, 2019 -Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей-
    11 април, 2019 -Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей-
    ТЪРСЯ ДА СИ КУПЯ БИЛЕТ.
    ДВА, МОЖЕ БИ„ ЕДИН ЗА Кирчото. Ревностен ДОПИСНИК на ПодТепето.

  3. КОЯ КОНСЕРВАТОРИЯ ИЗДАВА КУРАТОРСКИТЕ ПРАВОСПОСОБНОСТИ, МОЛИМ „СВИНЯВАЙТЕ? К.А.Б. КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ В БГстан върши ли таа работа, а? А?

  4. ВСЕ ПО-ЧУЖДА НА ГРАДА КАМПАНИЯ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ОРТАЦИ, ШУРОБАДЖАНАЦИ И „КУРАТОРИ“ (?!?) ЗА ЕШМЕДЕМЕТА С ПЛАТЕНИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЕЦА КОМАНДИРОВКИ, ПЪТНИ, ДНЕВНИ И КВАРТИРНИ (А И ТЛЪСТИ „ТВОРЧЕСКИ“ ХОНОРАРИ).
    ПЪРВОНАЧАЛНО ПРЕДИ ГОДИНИ ТО СИ БЕШЕ СПОНТАННА ДЖУРДЖИНА ИЗНАСЯНА ИЗЦЯЛО ОТ ЕНТУСИАЗИРАНИ МУЗЕЙНИ ДОБРОВОЛЦИ БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ (А ПЪК СЪС ПРИСВОЯВАНЕ НА ЗАСЛУГИТЕ ОТ ОНИЯ ПОЗЬОРКИТЕ ОТ ПРИВАТИЗИРАНАТА ОТЕЦ ПАИСИЙ).

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина