ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Две училища в Пловдив са в грипна ваканция

РЗИ: Задава се нова вълна от сезонен грип

Частична ваканция има и в Раковски

През последните дни се наблюдава увеличаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Пловдив и областта. Става дума за сезонен грип, уточняват от Регионалната здравна инспекция.

Вследствие на това десетки учениците от малките класове отсъстват от занятия. Преустановени са учебните часове в две училища в града. Децата от ОУ „Алеко Константинов“ и ОУ „Княз Александър Първи“ са в частична грипна ваканция до първия присъствен ден на следващата седмица.

Също важи и за две училища в Раковски.

От РЗИ съобщиха, че ситуацията се следи ежедневно и има вероятност да бъде обявена нова грипна ваканция. Здравната инспекция съветва училищата да отменят масовите прояви и да се разпуснат децата при наличие на много болни. Те призоваха да не се създава паника сред населението, още повече, че в Пловдивско има завишение на броя на болните от грип тип В.

Място за безпокойство в Пловдив няма, заяви областният управител Дани Каназирева, след заседанието на регионалния кризисен щаб, който е бе ситуиран днес по нареждане здравното министерство към нея. В щаба участват директорите на всички болници в региона, РЗИ, Регионалната колегия на Лекарския съюз, общините, полицията, ДАНС и др. Той ще заседава всяка седмица, за да контролира ситуацията в областта. Следващатото заседание е пленирано за 4-ти март.

Втората грипна вълна, заради която децата от 4-те училища са разпуснати, няма нищо общо с COVID -19, подчерта Каназирева. Засега в областта няма нито един регистриран случай, съобщи областният управител.

Резултатите на 7-годишното дете, което е било в Мюнхен са отрицателни, обявиха от РЗИ.

46 са определените леглата в УМБАЛ „Св. Георги“ за евентуални случаи на заразени с коронавирус, 38 са в УМБАЛ „Пловдив“ и 10 – в Карлово.

От Здравната инспекция препоръчват на всички, които са притеснени, да се тестват първо за грип в някоя от лабораториите в града, където има бързи тестове за това. Едва, когато се отхвърли сезонен грип и болният идва от страни с доказани случаи, може да се пристъпват към тестовете за корона вирус. Тестовете за грип не са безплатни, предупреждават от здравната инспекция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина