АктуалноГрадътКултураНовини

Оркестърът на Музикалното училище в перфектен синхрон с кавалджия N 1 на планетата – ВИДЕО

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ подари за 10-ти път концерт на децата на Пловдив

Знаменателен 10-годишен юбилей на Голям детски концерт събра ценители на качествената музика на Римския стадион в сърцето на Пловдив в рамките на XIII-тото издание на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.
Неизменен партньор през годините в това голямо събитие за Пловдив и цяла България е Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. Концертът, който постави началото на тази изключителна традиция преди повече от десетилетие, носеше наименованието „Небесни звуци за кавал и струнни“.
Изявени таланти от НУМТИ “Добрин Петков”, майсторски ръководени от диригента Константин Добройков и фантастичния Кавалджия N 1 на планетата Теодосий Спасов, изпълниха древния стадион в съвременния град с истински небесни звуци за кавал и струнни инструменти с концерт под наслов „Небесни звуци за кавал и струнни – 2“.
Чудесните водещи Неда Кънева, Илиян Тиганев и Сони Бохосян, които преди 10 години застанаха на сцената на Античния театър за първия Голям детски концерт на фестивала, отново откриха събитието.
Неда, Сони и Илиян днес

Щастливи сме, че днес заедно ще отпразнуваме Десетия юбилей на Голям детски концерт в Пловдив, сбъднал една от прекрасните идеи на „Дни на музиката в Балабановата къща” – случващата се на живо приемственост в изкуството, превърнал се не само в традиция, но и в емблематичен акцент на фестивала!“ – каза Илиян Тиганев, който в момента е четвъртокурсник в Академията за музикално танцово и изобразително изкуства.

Сони Бохосян, Илиян Тиганев и Неда Кънева

И на откриването на първия Голям детски концерт преди 10 години

За десет години повече от 1200 талантливи млади музиканти са изявили своя талант с огромен успех на сцената на Голям детски концерт. Винаги изненадващите, оригинални форми на този проект, с почит към миналото и с поглед към настоящето и бъдещето, ежегодно представят разнообразни платформи, жънещи триумфален успех„, припомни Неда Кънева.

Сони Бохосян прочете свое вълнуващо есе за това как децата израстват с хубавата музика.

Оркестърът на Музикалното училище прояви перфектен синхрон с обичания от всички кавалджия Теодосий Спасов.

А екзалтираната публика ги дари с нестихващи аплодисменти и получи желания бис.

Голям детски концерт е част от програмата на „Празник на детето в Стария град“ 29.05. – 05.06.2022 г., за който ОИ „Старинен Пловдив“ подготвя поредица от интересни събития.

Програмата на пролетното издание на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” продължава днес от 18.30 ч. в Малката базилика, където ще прозвучат едни от най-обичаните сонати за цигулка и пиано в изпълнение на две изключителни дами – Зорница Иларионова и Пламена Мангова, които се срещат за първи път на една сцена – Пролетна соната от Лудвиг ван Бетовен и прочутата соната от Цезар Франк!

Билети в мрежата на Евентим и на място преди концерта.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина