ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовиниПод ножа

Стара Загора също се сдоби с модерен скейт парк, докато Пловдив чака

Скейтбордът вече е олимпийски спорт, но Пловдив – въпреки обещанията през годините – все още няма модерна скейтплощадка

Стара Загора се похвали с новия си скейтпарк преди няколко седмици. Качественият дизайн и доброто изпълнение веднага предизвикаха положителни реакции от цялата страна. И също – недоволство на други места. Едно от тях е Пловдив, където местната общност от години се бори за свое собствено пространство.

стара загора скейтборд скейтпарк
Скейтпаркът в Стара Загора

5-6 града в страната вече имат добри скейт паркове. Макар и сравнително нишова субкултура, карането на скейтборд на добре организирани пространства има своите безспорни положителни качества.

„Много глупости се правеха в квартала, но сега децата се укоротиха, спортуват, карат скейт“, коментира Мартин Дечев, свързан с бургаския скейтпарк в квартал „Изгрев“. Местната площадка за каране на скейтборд е домакин на множество състезания, а в свободното време се ползва активно от местните. Тя е разположена в голям парк в междублоковото пространство на квартала и е добро допълнение към другите функции на голямата зелена площ – футболни игрища, детска градина, детски площадки и други.

Площадката е създадена с евросредства под инициативата на местната община. Реализирахме едно чудесно партньорство с хората, които разбират от този спорт и знаят какво и как трябва да се изгради, коментират от Община Бургас.

Такова поведение трябва да бъде показателно за всички местни власти, но в Пловдив е относителна рядкост местната администрация да се обръща към външни специалисти относно различни проблеми, за които липсва компетентност – от по-нишови теми до по-общоградски, като поддържането на зелената система или обществения транспорт. Един пресен пример – наскоро кметът Здравко Димитров публично каза, че не го интересува мнението на браншовите организации, относно пробива до Водната палата.

Всичко това не са някакви детайли или приумици. Преди време в добричкия скейтпарк, също правен в съдружие с местната администрация, се оплакаха от некачествен ремонт на фугите, който е опасен за скейтовете, както и за самите каращи. Тези фуги се обработвали със специална смес и след реакция, местната власт се е задействала и поправила грешката си. Колкото и дребно да звучи, подобни реакции често липсват в Пловдив и за големи обществени пространства – например разпадащият се на места площад „Централен“.

На красиво живописно място край реката пък е скейтпаркът в Самоков. Пространството е добре оформено и се вписва отлично в парковата среда. Също пример, който Пловдив може да вземе – всички сме наясно със състоянието на парковата среда край река Марица, особено от северната страна. Всеки един подобен проект ще вдъхне живот и добави естетика към занемарената среда.

скейтборд самоков парк
Скейтпаркът в Самоков

Така стигаме и до старозагорския скейт парк, който особнео впечатлява със своя дизайн. Красивото оформяне на настилката в различни цветови геометрични мотиви привлече погледите на всички в интернет. Този скейтпарк също е в зелена площ – т.нар. Артилерийски парк в Стара Загора, който постепенно се обновява и добива качествен вид. И също може да бъде пример за Пловдив – не само с идеята и обогатяването на функциите на един парк, но и с естетиката си. Също нещо, което в Пловдив често се претупва в публичните проекти.

Съвсем логично на фона на това развитие в цялата страна недоволство изразява местната пловдивска скейт общност. Със собствени усилия те успяват да оформят през годините различни пространства, като през годините често са използвани и различни публични пространства – площадът над подлеза на „Гладстон“, площад „Съединение“ и други, в съзвучие със свободолюбивия дух на младите, но един организиран и качествен скейт парк ще е от полза за всички. В своя позиция пловдивските скейтъри изтъкнаха, че скейтбордът вече е олимпийски спорт и ще бъде и част от игрите в Париж през 2024 година.

„Недопустимо е световно признат олимпийски спорт да не може да си намери място във втория по големина град в България вече повече от 20 години“, коментират младежите.

Всъщност кметът Здравко Димитров  бе обещал в програмата си скейтпарк до 2023 година, но на хоризонта не се вижда нищо подобно. И съвсем логично – „Пловдив – кога?“ питат пловдивските скейтбордисти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина