ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Жители на „Централен“ на протест против презастрояването

Кварталът зад Водната палата поема по пътя на инициативните комитети „Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург“ и „Граждани против презастрояването  в район “Южен“

Пловдивчани от квартала около Водната палата са във същия филм, в който живеят кършияклии зад хотел Санкт Петербург и кючукпарижани зад Юбилейния блок. Тяхната сага също не е от вчера, но за пръв път излизат на протест.

Жителите на квартала периодично окачват протестни надписи на детските площадки в близост/снимка: архив Под тепето

Съкварталците призовават за подкрепа „ДА СПАСИМ ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ И ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ“ с покана за протест тази неделя – 7-ми юни, от 19 часа на бул. „Марица – юг“ 146-148.

Те се борят срещу застрояването на жилищна сграда в зелено пространство между блок 146 и блок 148 на булеварда.

„Каним всички желаещи да се включат. Важно е да сме повече, за да спрем това безумие“, призовават пловдивчани.

снимка: архив Под тепето

Според информация на колегата Любомир Чакъров от сайта chakarov.eu, „проблемът започва още преди близо 20 години, когато съществуваща къща, между ул. „Весела“ и бул. „Марица – юг“, е бутната. Мястото се превръща в междублоково пространство, а собствениците са обезщетени. Вместо това тогавашният главен архитект на Община Пловдив – Антоанета Топалова, заменя селскостопанските си имоти на Карловско шосе със съответната земя.

Разменя ги с една основна цел – да строи многоетажна сграда. Пристига вещо лице да огледа терена, което признава, че не е измерена височината на потенциалната сграда. Височината е от първостепенно значение, защото тя определя колко трябва да е отстоянието между жилищните блокове.

Жителите събират над 250 подписа против застрояването на този парк. Подават дело във Върховен съд, който потвърждава становището им и арх. Топалова се отказва от първоначалния си инвестиционен план. Продава земята. След време тя е отново препродадена и отново, докато стигнем до днешни дни.“

Днес парцелът е собственост на дружеството „Инжводстрой“, което има проект за строеж на жилищна кооперация там. В момента парцелът на този парк е заграден с желязна ограда, което се вижда и на снимката.

Припомняме, че през последните години цялата зона в квартала бе обновена с пари от ОП „Региони в растеж“, така южният бряг на реката се превърна в притегателно място за отмора.

Под тепето ще следи казуса отблизо, очаквайте продължение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина