Киро ще се лекува в затвора, съдът го остави зад решетките

Под обстрел

Според тройната съдебно-медицинска експертиза здравето на Рашков е разклатено, но стабилно

Image title
Киро Рашков ще се лекува в затвора. Това реши днес районният съд в Асеновград, след като отхвърли искането на адвокатите на дерибея от Катуница за промяна на мярката му за неотклонение заради влошеното му здравословно състояние. Днес бе представена тройната съдебно- медицинска експертиза, под която се подписаха съдебният лекар Марин Балтов, кардиологът Иван Памуков и ендокриноложката Мария Обецова, и тримата от УМБАЛ „СВ. Георги”. Специалистите не крият, че здравето на подсъдимия е разклатено, но е стабилно и той може да се лекува в условията на затвора. Още в началото Марин Балтов подчерта, че въпросите, на които трябва да отговори експертизата, не са в компетенцията му и не може да даде точно становище. Но е положил подпис под документа. Това не е особено мнение. Просто не мога да взема становище, обясни съдебният лекар.

Image title
Рашков е бил откаран за пълни изследвания в УМБАЛ „Св. Георги” преди няколко дни. Дал е кръв и урина, минал е през ЕКГ, направена е пълна картина на здравословното му състояние. Според нея Киро е с диабет от тип 2, на инсулин, но може да се лекува амбулаторно. Нямам представа каква е затворническата обстановка, но там има лекар и той може да бъде под непрекъснато наблюдение в затворническата болница. Той може да пребивава и вкъщи, и във всяка друга обстановка и да се лекува амбулаторно по отношение на диабета, каза в съда доктор Обецова. От документа стана ясно, че Рашков е прекарал два инфаркта на миокардата, има исхимична болест, сърдечна невризма и недостатъчност, киста на десен бъбрек, хипероргамия и още няколко заболявания. Всички те обаче са били ясни още при ареста и първото съдебно заседание и като цяло здравословната картина на Рашков не се е променила.

Image title
Състоянието му може да се обостри както в домашни условия, така и в затворнически. Аз нямам представа какви са условията в затвора, но това заболяване крие риск за всеки човек във всяка ситуация и всякакви условия, заключи от своя страна д-р Памуков. Който не скри, че е лекувал Кирил Рашков и преди събитията в Катуница и има още по-детайлни наблюдения върху състоянието му.

Здравословното му състояние е задоволително на фона на постоянно медикаментозно лечение и наблюдение. При спешна промяна на подсъдимия той може да бъде откаран в специализираната клиника за лишени от свобода в София. Предвидено Хари Харалампиев се включи в защитата на Рашков
Хари Харалампиев се включи в защитата на Рашков
е и допълнително медикаментозно лечение. Здравето му не пречи да възприема повдигнатите му обвинения. Да не говорим, че пред свидетеля Ивайло Христов, подсъдимият е споменал, че има намерение да бяга от България. Няма как мярката му да бъде променена на „домашен арест”, тъй като в момента Кирил Рашков няма постоянен адрес. Всички имоти са под забрана, подчерта прокурорът Калоян Димитров.

Днес в съда за първи път в защитата на Рашков се включи и „тежката артилерия” Хари Харалампиев. Той посъветва съдиите да преодолеят общественото мнение, което било „като лека жена, която държи съдията за ръкава”. Но и Харалампиев не помогна на Рашков. Магистратите бяха категорични- остава в ареста, тъй като според вещите лица към настоящия момент подсъдимият не следва да се превежда за лечение в специализирана болница и може да бъде настанен при нужда в затворническия стационар. Съдиите подчертаха също, че има вероятност Кирил Рашков да се укрие или извърши друго престъпление. Факт е, че дори роднините му не са посочили постоянен адрес и е трудно да бъдат издирени и призовани. Съдът не знае къде живее в момента Костадинка Рашкова, която е и защитник на съпруга си. Събка, Християн и Ангел също не пребивават на известните по делото адреси и трудно биват откривани за връчване на призовки. Да, това с адресите е пропуск, който ще поправим до обжалването на следваща инстанция- окръжния съд, отбеляза Хари Харалампиев след края на заседанието. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.