Измамници събират лични данни с обещания $6,5 милиона

Под обстрел

Жилят с имейли от името на банкера Гари Уелс, търсят достъп до банковата ви сметка

Image title
Безумна схема за събиране на лични данни и добиране до банкови сметки сработва в България в момента, алармират интернет потребители и доставчици. Измамници бомбардират пощите на произволно подбрани нашенци и предлагат огромно богатство, ако ви представят като наследник на мъртъв милионер. За целта трябва да дадете името си, други данни и дадете сметка, която те да напълнят с маса пари. Темата на писмото е „Предложение Бизнес партньорство“, а „добрият самарянин“ се представя като г-н Гари Уелс, служител на УниКредит Банк, клон Естония. Той разкрива, че е работил в представителството на финансовата институция в Лондон и там открил сума от 16,5 милиона лири стерлинги в сметката на магната г-н Мозес Саба Масри, който се убил при авиокатастрофа и кинтите останали в трезора. И, ха късмет, чакат точно вас. Уелс предлага да ви представи за пряк наследник на въпросния утрепал се баровец, а после да ви отчисли 6,5 милиона долара. След не особено убедителния имейл, натракан с помощта на интернет транслейтър, от вас се иска „само“ да отговорите на имейла, след което ви увещават да пратите банковата си сметка, за да забогатеете за нула време. Това, естествено, е абсолютна измама. Вместо далавера ви източват авоарите.
За беда обаче все още се намират наивници, които се връзват. Доставчици на интернет предупреждават да не отговаряте на подобни писма и директно да ги триете от пощите си.

Те припомнят, че на същата измама преди три години са се вързали стотици българи. Тогава обаче кукичката хвърляше африкански банкер. Той предлагаше прехвърлянето на 11,5 млн. долара от фонд на загинали при самолетни катастрофи в личните им банкови сметки. Много нашенци клъвнаха и решиха да влязат в контакт с банкера, представящ се за жител на Буркина Фасо. Направилите връзката получили подробности, като се появило и изискването да посочат банкова сметка и лични данни, на които да им бъде прехвърлена тлъстата сума. Неразумни нашенци изпълнили молбата, без да осъзнават, че по този начин са позволили от авоарите им да бъдат изтеглени пари.
А ето и абсурдното предложение от добрия човек Гари Уелс, което лети към електронни пощи у нас. Представяме го без никакви корекции, за да се убедите колко идиотска е цялата работа:

Уважаеми господине,
 
Моля, прости ми нахлуването си личен живот … Аз съм г-н Гари Уелс, с персонал от УниКредит Банк клон Естония. Аз ви пиша за предложение бизнес, който ще бъде от огромна полза и за двете ни. В бившия ми офис в Лондон UK, открих сума от шестнайсет милиона петстотин хиляди лири стерлинги в сметката, която принадлежи към един от нашите чуждестранни клиенти Късна бизнес магнат г-н Мозес Саба Масри милиардер, евреин от Мексико, че е бил жертва на катастрофа с хеликоптер 10-ти януари 2010, убивайки него и членовете на неговото семейство. Саба е 46-годишна възраст. Също така в хеликоптер по време на катастрофата е била жена му, синът им Avraham (Алберт) и неговата дъщеря-в-закон.

Искам вашето съгласие да представи Вас като близките роднини / Уил бенефициер за починалия, така че приходите от тази сметка на стойност шест милиона петстотин хиляди долара може да се обърне към профила си. Повече подробности ще бъдат освободени при положителен отговор.
 
С уважение от Естония

Г-н Гари Wells

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.