Пътна полиция на нокти за студентския празник

Под небето

Най-честите причини за инциденти са несъобразена скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство и шофиране в нетрезво състояние

Хиляди са младежите, които днес ще почетат празника на студентите. И докато младите са готови за незабравими купони, то Пътна полиция е на нокти за тежки произшествия по пътищата. Едни от най-тежките катастрофи по пътищата се случват именно на днешния празник. 

Голяма част от младите водачи са готови с лека ръка да махнат на Правилника за движение по пътищата и да предприемат рискови изпреварвания или да шофират с превишена скорост, което е опасно не само за тях, но и за всички останали водачи. Силната музика, която обикновено звучи от автомобилите също разсейва водача и може да доведе до тежки последствия. Поради тази причина органите на реда дават няколко препоръки на празнуващите днес: 

1. Ако празникът ще бъде в населеното място, в което живеете или учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си, за да избегнете евентуални рискове.

2. Ако ще пътувате до мястото на празненството, преценете добре собствения си опит като шофьор. Не забравяйте, че са възможни снеговалеж, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, атоаптечка и светлоотразителна жилетка и триъгълник. Планирайте пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.

3. Ако почерпката за празника започне още в автомобила, който вие управлявате, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол, защото и малките концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятелите си да се съобразяват с това

5. При пътуване заедно в група автомобили не се поддавайте да ви въвлекат в „състезание“, „гоненица“ и рискови изпреварвания. Ако вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и вашия живот.

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково.

7. След празничната нощ е важно водачът да е добре отпочинал и освежен напълно. Най-добре е от вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Управлявайте автомобила с намалена скорост, но по-голяма дистанция и не предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Една кратка почивка ще ви се отрази положително.

8. Ако попаднете в ситуация да няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар да не ви се иска да закъснявате.
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.