Живи картини представят „Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив“

Новини

Програма за честването на 109-ата годишнина от обявяването на независимостта на България

Община Пловдив и Комитет „Родолюбие“ канят всички жители и гости на Пловдив на 22 септември 2017 г. от 10:30 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб, където ще се представят живи картини на „Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив“.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благопоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

След края на възстановката участниците и публиката заедно ще извървят пътя до „Колоната на Независимостта“, в градинката на площад  „22 септември“, където ще се бъдат положени венци и цветя.

Програма за честването на 109-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, 22 септември 2017  година:

10.00 ч. – Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“

10.30 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на пам. на Александър. Малинов (до храм „Св. Неделя”). – Организатора: Сдружение „Център Петко Каравелов“

10.30 ч. – Възстановка на събитията от 1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България. – Организатора: Комитет „Родолюбие“

11.30 ч. – Тържествен ритуал пред колоната на пл. „22 септември” Независима България („Гроздов пазар”)

Тържествено отбелязване на 109-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово на доц. Симеон Кацаров – историк, водещ Ивайло Христов – актьор от Драматичен театър-Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.