Теодосий Спасов е новият директор на „Музикална къща БНР“

Новини

Росен Гергов е главен диригент на Симфоничния оркестър

Новият директор на „Музикална къща БНР“ е Теодосий Спасов, а Росен Гергов е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Двете промени в Българското национално радио са с цел да се засили изпълнението на мисията на обществения оператор да популяризира българската музика и българските изпълнители. „Музикална къща БНР“ играе ролята на културна памет и стъпало за запазване на културния ни код за бъдещите поколения“, каза Анюта Качева, член на УС на БНР, на пресконференция за представянето на двамата творци. Очаква се Спасов и Гергов да допринесат националното радио да продължи да бъде един от най-големите културни меценати в България. Голяма роля за това имат шестте състава на БНР – Симфоничният оркестър, Оркестърът за народна музика, Биг Бендът, Смесеният хор, Детския радиохор и вокалната група „Радиодеца“.
„Завръщам се на този пост за втори път и, както и преди, се надявам, че ще направя съставите хомогенни. Промяна и обновление са ключовите думи, с които се ангажирам с работата. Трябва да се грижим за нашата култура по-най-разумния начин, за да запазим българските постижения. В лицето на Росен виждам един млад човек, който се е обогатил чрез европейските и световни образци и общуване. Хубаво би било да се освобождават пространства за нашите деца и внуци. Колко е красиво да се намери последовател и да му дадеш хоризонт да продължи твоята работа“, заяви г-н Спасов
БНР е такава институция, че си е извоювала правото да работи с най-големите имена. Такъв е Росен Гергов – гражданин на света, свирил с повечето от именитите оркестри и световни театри по света. Успехите му са на и на концертните сцени, и на оперните, което е пресечната точка на големия талант. Маестро Гергов, както и досегашният диригент на симфониците – Емил Табаков, тръгват от Русе и именно маестро Табаков го кани да работи с радиооркестъра, което е неговият дебют пред българска публика през 2012 г. „Работата ми с оркестъра ще е искрена и честна – каза г-н Гергов. – Ще работя така, че атмосферата да е човечна и хармонична. Ще започнем  специални проекти, които да се запомнят и да остават в съзнанието с нещо, което се случва само при нас в радиото“. Новият диригент има планове да даде шанс на българските автори и солисти. Промяната ще е към нова европейска и световна гледна точка, която не е задължително да е модерна, но ще е нещо, което публиката иска да чуе. Оркестърът ще има думата при избора на репертоар и гости. „Музикална къща БНР“ ще започне свой собствен формат за работа с деца, което е залог, че в бъдеще залите няма да са празни.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.