Актуално

Сотир Цацаров: Чисто човешки съжалявам за състоялата се среща в ЦУМ

колаж: бнт

Съдебната реформа не е мимикрия

Главният прокурор Сотир Цацаров  заяви, че не се срамува от нищо, коментирайки отново срещата в ЦУМ с Георги Гергов и Сашо Дончев, предаде БНТ. Нищо не бил обещавал, нито приемал. Главният прокурор е на мнение, че ако ще се въвежда регламент за подобни срещи, то нека правилата са еднакви за всички – както за срещите на Цацаров, така и за тези на Лозан Панов. Цацаров беше категоричен, за въвеждане на правила за контрол над дейността на главния прокурор не е необходима промяна в Конституцията.

Да говориш, че осъществената до момента е мимикрия, е най-яркият белег на това, че всъщност сам проявяваш мимикрия. Тя идеята не е за това, да намали правомощията на главния прокурор, а идеята е за това, да се създаде механизъм за реализиране на евентуална отговорност, моето мнение е следното – на първо място, че за създаването на такъв механизъм не е необходима промяна в Конституцията. За създаване на такъв механизъм е достатъчна промяна само в ЗСВ и НПК. Това е едно. Две – моята статут, колкото и странно да звучи на г-н Панов, е абсолютно еднакъв с неговия. По един и същи начин ние сме избирани, по един и същи начин се урежда нашият статут и освобождаване. Следователно, ако законодателят в крайна сметка взема такова решение, едно такова решение би следвало да обхваща и т.н. трима големи.

„От чисто човешка гледна точка, не мога да не съжалявам за срещата в ЦУМ. От всяка друга гледна точка мога да заявя, че тази среща нито ме притеснява, нито мога да имам някакви страхове, нито мога да се срамувам за станалото там”, заяви главният прокурор. Грешно е Цацаров да се срещне с Дончев и Гергов, не е грешно обаче Панов да се среща в адвокатска кантора в центъра на София, обяви главпрокурорът. Ако Лозан Панов желае личностно противопоставяне, аз от една страна няма да допусна той да се упражнява с името ми. От друга страна не бих въвлякъл институциите в това. Това заяви пред журналисти в Съдебната палата Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, във връзка със срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, на която са обсъждани евентуални конституционни промени в областта на съдебната реформа, предаде „Фокус”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина