Актуално

Почитаме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Поклонение, сирени и интересна партия шах на 2 юни в Пловдив

Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, кръстена на поета-революционер, отбелязва 110 години

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

С поклонение, отдаване на почести и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията започва от  11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе Виктор Бойчев – директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Водещ е  актрисата Мария Генчева от Драматичен театър – Пловдив.

Сиренната система ще бъде задействана на 2 юни точно в 12.00 часа. В продължение на 2 минути сигналът ще звучи в цялата страна в знак на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства трябва да спрат движението си и да останат на място.

Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, кръстена на поета-революционер, отбелязва 110 години. Училището ще празнува юбилея с тържествен концерт във Военния клуб от 10 часа, а след това ще се включи  в поклонението пред паметника на Ботев.

Интересна шахматна партия между легендата на ФК „Ботев“ Динко Дерменджиев –Чико и пловдивската надежда Виктория Радева ще се проведе също на 2 юни. За място на събитието двете страни избраха едно от емблематичните за любителите на шаха места в града – масите в Цар Симеоновата градина. Символичен първи ход на партията ще направи заместник-кметът Георги Титюков малко след сирените за почит към Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Сблъсъкът между Чико, който на същата дата ще отбележи своя 76-и рожден ден и шест декади по-младата му и устремена към върховете в шахмата опонентка ще протече в „2 полувремена по 20 мин.“ с разменени цветове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина