Актуално

Перлата Клианти отваря врати

Редовният билет ще е 10 лева, отстъпки има за пенсионери и учащи

Къща „Клианти“ се намира в Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“, в съседство със знаковите за града възрожденски сгради: къща на Ритора, къща „Ламартин“, Антова къща, Жълтото училище – всички паметници на културата от национално значение със забележителна декоративна украса. Сред тях къща „Клианти“ се отличава с впечатляваща стенопис и многоцветни тавани.

Тя е построена през далечната 1816 година, а през последните няколко години в нея кипяха ремонтни и реставрационни дейности. Интериорът на къщата е готов, обзавеждането на стаите е приключило. Дългоочакваното отваряне на вратите е към своя край.

В 10.30 часа на 22 юни, четвъртък, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще открие обновената нова перла на Старинен Пловдив на ул. „Тодор Самодумов“ № 3А.

На последното си заседание ОбС прие по предложение на зам.-кмета по култура Александър Държиков билетът за посещение на къщата да е 10 лв. за възрастни и 4 лева за учащи. Семейният билет за двама родители и децата им ще е 20 лв. „Това е уникален исторически обект, в който са вложени над 1 млн. лв. Считаме, че трябва да има някаква възвръщаемост на инвестициите”, обясни Държиков.

Преди време сегашният зам.-министър на културата Амелия Гешева определи именно отворянето на къща Клианти за ключовото за „Старинен Пловдив“ тази година събитие в интервю пред Под тепето. Това беше един от обектите, в които общината хвърли много емоция, но и много средства. Защото 2012-а къщата, която беше започнала да се прави къщата по проекта на ЮНЕСКО, беше оставена в ситуация, в която имаше само фасади, а вътре дори бе непроходимо. Днес там е много различно.

Очаквайте подробности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина