Напусна ни едно от големите имена на съвременната българска живопис – Анастас Константинов

Новини

Художникът е починал внезапно в дома си

Едно от големите съвременни имена в българското художествено изкусно, Анастас Константинов, напусна този свят. Художникът е починал миналата вечер в дома си, като близки споделят, че причина за трагедията е инсулт. 

На 61-годишна възраст, световно признат и обичан, Анастас само преди месец откри своя изложба в столичната галерия „Лик“, където пожъна огромен успех и накара публиката да се влюби в творбите му.

Едно от последните си големи интервюта, художникът даде за КАПАНА.БГ в края на миналата година, а самото интервю можете да прочетете тук: Защо Анастас Константинов изхвърли телевизора си?

Последните изяви на Анастас са свързани с участия на международната артсцена, като част от успешния петгодишен проект за представяне на творчеството му в престижни артпанаири, като Select Fair 2012 в Art Basel Miami Beach’ (САЩ), Select Fair New York City 2014 и др. Творбите на Анастас участват и в кураторски проекти на един от големите имена на френската критика Кристиан Ноорберген.

Анастас Константинов завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет 1982 г. През 35-годишната му творческа кариера има над 40 самостоятелни и 120 групови изложби. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия и почти всички градски художествени галерии в България, собственост на акционери на МОМА – Ню Йорк, както и в значими колекции в Европа, Съединени щати, Арабски емирства, Япония и др. 

За Анастас Константинов се говори като за един от гениите на съвременната българска живопис. Тези, които са успели да се докоснат до картините му, твърдят, че е отдавна е надминал времето си. В къщата му в Пловдив, която бе винаги отворена за приятели, се стичат хора от целия свят, за да видят картините му. Самият художник успява да сътвори със собствените си ръце и много труд в рамките на няколко години уникална подземна галерия, където излага монументалното си творчество.

Под Тепето изказва искрени съболезнования на близките му!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.