Актуално

Форум „Индустрия 4.0” в Пловдив ще покаже бъдещето на производството

Темата тази година е производство от ново поколение

На 17 октомври 2018 г. Пловдив ще бъде домакин на един от най-значимите бизнес форуми в страната – „Индустрия 4.0”. Темата тази година е производство от ново поколение или как свързаните устройства и интелигентните технологии оптимизират работния процес.

Гости на събитието ще бъдат директорът Изкуствен интелект, стратегия и трансформация в Ericsson Милап Пател, регионалният директор на Veolia Франсоа Деберг и много други специалисти. Поканен да присъства е и новоназначеният постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия Фабрицио Дзарконе.

За трета поредна година Пловдив е най-логичният избор за домакин на конференцията, чиято основна цел е да проследи мястото на българския бизнес в морето от технологични промени и иновации, и какви стъпки предприемат компаниите и индустриите, за да станат част от новата вълна.

Пловдив поддържа силен положителен тренд по привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през изминалите години. По нетен приток на ПЧИ градът е сред първенците в страната.

Равнището на безработицата на общинско ниво е повече от два пъти по-ниско в сравнение с 2013 г. От 6,6% през 2013 г., сега в град Пловдив тя е под 3 %.

Според последния доклад за регионите на Института за пазарна икономика, регион Пловдив е създал повече работни места във всички икономически сектори, отколкото цяла Северна България.

Най-голям ръст на заетостта в абсолютни стойности в страната се наблюдава в района на Пловдив. Общият брой нови работни места в област Пловдив за 2017 г. е 38 000 (данни от НСИ към март 2018 г.)

Тези данни са показателни, че Община Пловдив и Тракия Икономическа Зона са успешен пример за съживяване на производството и са на прага на следваща важна стъпка – внедряването на Индустрия 4.0.

Акценти в програмата са: Регионална перспектива: от конкуренция до сътрудничество на новата европейска индустриална карта; Производството става високотехнологично – иновации и трансфер на знания към традиционните индустрии; Разширяването на мултинационалните компании ще доведе до повече научноизследователски и развойни дейности в региона, както и партньорства с водещи изследователски институции; Тенденциите в интелигентното производство, анализ на данните и индустриален интернет на нещата; Приемане на кръговата икономика: ползи за бизнеса; Финансиране на иновациите и дигиталната трансформация.

Форум „Индустрия 4.0“ се организира от община Пловдив, вестник „Капитал“ и Тракия Тех.

Всяка година на него присъстват над 400 представители на бизнеса, правителството, местната власт, международни консултанти,  представители на ЕК, дигитални предприемачи и висш мениджмънт МСП.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина