Актуално

Дете чудо обира престижни музикални награди преди започването на учебната година

От Министерството на образованието готвят изменение на учебните програми, което предвижда намаляването на часовете за музикална подготовка

Голямото вълнение за хиляди ученици у нас вече започна. Първият учебен ден чука на вратата, а децата, заедно с техните родители, трескаво се подготвят за официалното откриване на новата учебна година. Сред тях, разбира се, е и НУМТИ „Добрин Петков” – училището, което ще посрещне за пръв път едно от най-даровитите деца у нас.

Това е малката Марияна Стоева, която свири на цигулка. Тя никога до сега не е преминавала училищния праг. Макар дори да не е започнала първи клас, тя вече има редица престижни национални и световни награди, сред които Първа награда на конкурса в Ниш (2015 г.); Сребърен медал от конкурса „Златен ключ” 2016; Първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, 2016 година; Първа награда на музикален конкурс в Охрид, състоял се през юни месец тази година. Постиженията й се дължат не само на самоотвержеността на нейните родители, но и на музикалните педагози, които я обучават, а именно г-жа Евгения Ночева, преподавател в НУМТИ и майсторските класове на Гинка Гичкова и Стоилка Миленова.

Бащата на Марияна ни разказа, че тя е започнала да свири на цигулка едва 4-годишна, по подражание на нейната по-голяма сестра. Изборът на училище, в което да я запишат родителите й, е напълно логичен. НУМТИ „Добрин Петков” е със 70-годишна история, в която не само се обучават професионалисти по музикално и танцово изкуство, но и преподават такива.  Учениците на НУМТИ са горди носители на редица международни и национални конкурси, а освен това, самото училище често е домакин и организатор на подобен род събития. В него се провеждат много майсторски класове, а преподавателите пристигат от Франция, Швейцария и САЩ.

Заедно с първия учебен ден, настъпват и притесненията в преподаватели и учители относно промените в учебни програми, които предстоят. Според новите разпоредби, часовете по музикална подготовка на децата ще бъдат значително намалени, като това поставя в много неприятна ситуация не само малките таланти, но и техните родители и учители. За да продължат музикалното си образование, децата са принудени да разчитат на самоотвержеността на родителите и всеотдайността на своите преподаватели, които от сутрин до вечер да предадат максимума от знания, които са натрупали.

По този повод, директорът на училището – Нели Попова-Коева, бе на официално обсъждане в София миналата седмица. Какво се случи там и ще се оправдаят ли страховете на родители и учители, очаквайте скоро в Под Тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина