Актуално

120 души участваха в майсторския куиз на ОИЦ-Пловдив в Конюшните на царя

След оспорваната битка, титлата победител грабна отбор „Лудо Младо“, които спечелиха екскурзия до желана дестинация

Рекорден брой отбори – 19 се включиха в първия по рода си майсторски куиз на тема „Европа и Европейски съюз“, организиран от Областен информационен център-Пловдив. В събитието, което протече под мотото „Знанието и забавлението заедно“, участваха 120 души. Те се състезаваха в общо шест кръга и отговаряха на въпроси с различна трудност в категориите култура и културно наследство, география, литература, кино, наука, спорт и др.  

Първи кръг включи 10 задачи, от тях 5 твърдения, на които състезателите трябваше да отговорят с вярно или грешно и 5 тестови въпроса. Времето за мислене и отговор бяха 30 секунди като всеки верен отговор носеше на отбора по 1 точка. Втори и трети кръг бяха класически куиз кръгове на тема „Европа и ЕС“, където участниците даваха отговори на 20 въпроса, сред които „На коя държава бе крал до 21 юли 2013 г. Албер II?“, „Фритуле и Орахняца са национални ястия от кухнята на коя държава?“, „Коя страна на ЕС е с най-малка територия?“, „Коя е последната страна присъединена към ЕС?“, „В колко държави членки, еврото е официална валута?“, „Коя държава поема ротационното председателство след България?“ и др.

В следващия кръг бе необходимо куизърите да разпознаят кой или какво е изобразено на показаните снимки за 45 секунди, като за всеки верен отговор се дава по 1 т. Участниците трябваше да установят самоличността на един от първите френски летци и пилот на военен самолет по времето на Първата световна война, чието име носи тенис турнирът от големия шлем – Ролан Гарос, да идентифицират логото на Европейската космическа агенция, да разпознаят Антонио Таяни – председател на европейския парламент и др.

Пети кръг бе с повишена трудност, време за мислене – 2 мин. и 4 т. за верен отговор. Участниците бяха предизвикани да „Изброят институциите на ЕС, които имат обща компетентност и вземат общозадължителни решения?“, да отговорят „В кой град е базирана новинарската медия Евронюз?“ и т.н.

Последният кръг предостави възможност на състезателите да разпознаят 5 песни и техните изпълнители, което им донесе бонус точки за крайното класиране.

След оспорваната битка, титлата победител грабна отбор „Лудо Младо“, които спечелиха екскурзия до желана дестинация – море или планина. На второ място се класираха участниците, сформирали отбор „Култура ми Янко“. На почетното трето място се подреди отбор „Фреш“. Участниците от двата отбора подгласници получиха грамоти и ваучери на стойност 100 лв. за пазаруване на книги в книжарници „Хермес“. Останалите тимове също получиха грамоти и ваучери за закупуване на книги.

Проект „Ефективно функциониране на областен информационен център в гр. Пловдив“, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина