ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Пловдивчанин прави изкуство от отпадъчни материали в Мадейра

21-годишният студент пловдивчанин Стоян Гечков отиде да живее на остров Мадейра, Португалия, където е родното място на легендарния футболист Кристиано Роналдо. Там българинът кара професионален стаж в нашумялата местна организация Metaphora. Заедно с още майстори, стажанти и доброволци от различни европейски държави, младежът участва в подготовката на голяма арт инсталация.

Уникалното в инсталацията е, че тя е базирана изцяло върху методологията ъпсайклинг. Това означава, че за нейната подготовка са използвани единствено непотребни предмети. В случая става въпрос за неща, които почти всички хора използват и изхвърлят ежедневно – пластмасови бутилки, кенчета от газирани напитки, ризи, неизползвани строителни материали.

Ето какво споделя Стоян: „Винаги са ме впечатлявали красивите графити по улиците на Порто и Лисабон, затова съм щастлив, че в Мадейра получих възможност да правя нещо също толкова уникално, използвайки предмети, които иначе биха отишли в кофите за боклук. Изключително удовлетворяващо е всеки път, като мина по главната улица, да виждам поне 10 човека да се снимат с инсталацията, за която аз съм допринесъл. Смятам, че успехът се дължи на сътрудничеството от страна на хората – тук всички харесват организацията ни. Миналият ден например минаха полицаите – имат обедна почивка хората, идват при нас да помагат в работата ни, тук всеки е добре дошъл.“

Тазгодишната арт инсталация в Мадейра е с изразена екологична тематика. По този начин артистите целят да адресират проблемите с околната среда като замърсяването на океаните с отпадъци и закупуването на прекалено много ненужни вещи от хората, което води до прекомерно използване на ресурси и допълнително замърсяване в резултат на производствените процеси. Картините от арт инсталацията включват вълна, носеща пластмасови отпадъци, риза с надпис “DON’T BUY SHIrT YOU DON’T NEED”, изображения на анимационни герои, портрети на хора, сред които е и идолът на острова Кристиано Роналдо. През идния уикенд градът на Metaphora ще бъде домакин на международен музикален фестивал, а Стоян и колегите му са подготвили светещи ризи, които ще осветяват главната улица с арт инсталацията, която води до голямата сцена, разположена до пристанище на брега на Атлантическия океан.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Това на първата снимка дали е авангардно изкуство или традиционното средиземноморско простиране на пране над улицата?

  2. Освен да кажа поредното БРАВО, Стоян, друго ми е трудно да изрека в този момент!
    Вълнението и чувствата, които ме връхлетяха, четейки статията, напълниха очите ми със сълзи на радост, гордост и майчина любов!
    Надявам се тези красиви творения да останат за дълго в Мадейра и да имам щастието да се снимам с теб, Стоян, там!
    А би могъл да пренесеш това изкуство и по други точки на планетата Земя, заедно с твоите учители, съмишленици, приятели!
    Това, което правите, е прекрасно!
    Браво!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина