ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовини

Община Пловдив събира оферти за проучване на нагласите на населението да зареже отоплението на твърдо гориво

Обществената поръчка е на стойност над половин милион лева

Тя е част от по-голям проект, който цели подобряване качеството на атмосферния въздух

Първата обществена поръчка, касаеща проблемът с мръсния въздух в град Пловдив вече е обявена и в момента по нея се събират оферти за обществено проучване на нагласите на местното население да зареже отоплението на твърдо гориво и да го замени с друг вид, който не замърсява така околната среда.  Поръчката е на стойност над половин милион лева и е  част от по-голям проект, който цели подобряване качеството на атмосферния въздух.

Крайният срок за подаване на документи от кандидатите е 4-ти февруари, а на 5 февруари 2020-а година в сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ по обяд, конкурсната комисия ще отвори първите оферти по големия проект, който носи името „Мерки за подобряване качеството на атмосферен въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“. Той е на обща стойност 13 862 232 лева и се финансира по Оперативна програма „Околна среда“.

Офертите касаят осигуряване техническа помощ за подготовка на инвестиционни мерки по проекта, поясняват от Комисията. Става дума за: Проучване нагласите и организиране и провеждане на разяснително-обучителна кампания сред населението, използващо дърва и въглища за отопление; както и за изготвяне на проучвания, анализи и механизми за подготовка на инвестиционни мерки. Общият бюджет по двете конкретни дейности е 542 000 без ДДС.

Идеята е в крайна сметка проектът да даде възможност на пловдивските домакинства, които в момента се отопляват с дърва и въглища, да заменят старите отоплителни уреди с такива, които горят пелети, с климатици, или да изберат включване към ТЕЦ, или газопреносната мрежа.

Прочуването на нагласите и разяснителната кампания са изчислени съответно на 115 000 лева, без ДДС от общата сума и трябва да се изпълнят за 90 дни.

Проучванията, анализите и механизмите за подготовка на инвестиционни мерки пък са оценени на 427 000 лева (без ДДС) от общата сума, изпълнението им е за 120 дни и изискват: Изработване на цялостна визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво; Изготвяне на механизъм, който да осигурява приоритет на инвестициите в санирани сгради; Изготвяне на механизъм, отчитащ приходи, генерирани от предаването на заменените отоплителни устройства от общината на специализирани структури, регистрирани за третиране на отпадъци от черни и цветни метали; Обследване на място, изготвяне на анализи, оценки, обосновки, изследвания за целите на подготовка на проектното предложение; разработване на средни/пределни цени за единица продукт; изготвяне на проектното предложение за втория етап на проекта.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

3 коментари

  1. Пак неадекватни, какви нагласи, тези нагласи могат да дойдат когато започнем да повръщаме кафяво, изтровихте ни, талибани клети!

  2. Пловдивчани,не позволявайте общината да ви прави на идиоти. Домашните печки на дърва и въглища НЕ замърсяват въздуха. Това е нагла лъжа за да ви поробят и с тока. Наскоро четох в англоезичен сайт,че полският град Краков е забранил домашните печки и иска да забрани коли в центъра на града. И какво се оказа? Че след спирането на печките замърсяването се е увеличило от 6 до 9 пъти. Има си закони на физиката за този феномен. Който иска ще намери. Искат да спрат печките за да ви тровят и да печелят фармацевтичнити корпораци и да плащате много скъп ток,щом няма алтернатива. Не позволявайте да ви заробят.

    1. на какви хапове си ве хахахха, аз ще горя балатум и стари убувки и ще ти сложа главата на комина да подишат малко незамърсено хахаха от къде ви намират такива бастуни малоумни си остава загадка…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина