ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноНовини

НС обсъжда извънредно положение на територията на България от днес до 13 април 2020 година

Парламентът обсъжда предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение във връзка с коронавируса.

Изслушан в пленарна зала бе ръководителят на щаба за борба със заразата у нас ген. Венцислав Мутафчийски. Той говори пред народните представители за актуалното състояние на разпространението на вируса.

„В България от 1400 тествани имаме 23 положителни случая. Само вчера -16 и един смъртен случай в Пирогов. В света и държавите в Балканския полуостров ситуацията е много динамична и навсякъде се отбелязва бърз ръст на заразяване. В света към 6 часа тази сутрин има 4900 загинали и 70 хиляди оздравели.“

Той очерта проблемите, свързани с неспазването на карантинните мерки.

„Вече не се явяват единични случаи, а започна масово появяване, имаме 11 свързани случаи. В страната има 3 гнезда, независими едно от друго – Плевен, Габрово и София. Особено в столицата случаите нямат нищо общо един с друг. Отдавна се отправяха послания за спазване на социално изолиране. Ние отчитаме, че има грубо нарушаване на тази карантина,“ изреди генералът и даде примери с тържеството в ломското село.

В Израел, Гърция, Русия, Румъния има наказание със затвор при нарушаване на карантина. Явно трябва да има промяна и в нашето законодателството, коментира ръководителят на националния щаб.

„Има проблем с липсата на правни възможности да бъде мобилизиран целия медицински персонал да се грижи за болни с коронавирус, както и овъзмездяването на лекарите. Защото щом попаднат в огнището на зараза, те изпадат под карантина и няма да си ходят вкъщи“, обяви Мутафчийски.

След изказването му председателят на НС изчете проекторешението, което е внесено за обсъждане в деловодството на парламента, за въвеждане на извънредно положение на територията на страната от 13 март до 13 април 2020 година.

След ген.-майор Мутафчийски и премиерът Борисов говори пред депутатите.

В момента текат дебати.

Очаквайте подробности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина