ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

„Музикално вълшебство с женски имена“ покори Балабановата къща

Даниела Калчева, стажант

В рамките на X Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ пловдивчани имаха честта да се потопят в магията на един зашеметяващ концерт, представен от трите грации Теодора Несторова, Теодора Атанасова и Маргарита Илиева в петък вечер.

Точно преди старта на концерта имахме възможността да поговорим лично с трите дами. Те споделиха някои лични истории, за това как са се запознали с музиката и впоследствие, как именно общата им любов към нея ги е събрала на едно място, за да сътворяват приказки по ноти, като тази, на която публиката се наслади снощи.

Теодора Несторова от малка се занимава с фигурно пързаляне и свири на пиано. Състезателната ѝ кариера стига категория „юноши и девойки“. Но в един момент страстта към пързалянето е изместена с любовта към пеенето, а колкото до пианото, тя самата признава, че предпочита да използва гласа си като инструмент. Сега фигурното пързаляне е нещо, което Теодора Несторова прави като хоби и за забавление, когато не е на сцената и не пее. Именно нейна е била идеята за направата на подобен концерт.

Теодора Атанасова също признава, че първо е свирила на пиано, но нещата са се стекли така, че е трябвало да избере друг инструмент. Тя споделя как преди никога не си е представяла да свири на виолончело. Още на първия си урок, обаче, щом чула звука на този забележителен инструмент, любовта ѝ към него се зародила с пъривя акорд.

Пианистката в групата – Маргарита Илиева дори се пошегува като вметна, че пианото е доста труден инструмен и както изглежда, то има силата да откаже почти всеки от себе си. Колкото до произведенията в програмата – Маргарита сподели мнението си, че всяко едно от тях има своята трудност в различен аспект –  някои са трудни заради техничността, с която трябва да се изпълняват, други заради емоционалността им, а трети – ансамблово.  Но това не попречи на музикалното вълшебство да се случи.

Трите дами сътвориха една неземна приказка, а публиката остана във възторг от ангелския глас на Теодора Несторова и магическите звуци на пианото и виолончелото на Теодора Атанасова и Маргарита Илиева.

Концертът бе разделен на две части. В първата преживяхме с наслада 5 стихотворения на руската поетеса Анна Ахматова, пресътворени в пленяващи песни върху композиции на Сергей Прокофиев. До края на първата част от концерта бяха изпълнени и произведения от чешката композиторка В. Капралова и полския композитор и пианист К. Шимановски.

Втората част на концерта продължи с  6 песни от Ахматова (за сопран и виолончело) по музика на английския композитор Джон Тавенер. Концертът завърши с невероятното изпълнение на трите грации заедно на 3 песни за сопран, виолончело и пиано по композиции на Б. Танева.

В края на концерта трите момичета поднесоха букет и искрените си благодарности на организатора на събитието Мила Павлова-артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, благодарение на която, момичетата имаха възможността да докоснат сърцата на всички присъстващи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина