ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Министърът на енергетиката: Енергийната система е стабилна преди есенно-зимния сезон

Теменужка Петкова посети новата диспечерска зала за дистанционно управление на Електроенергийния системен оператор в Пловдив

Здравко Димитров ще бъде един изключително успешен кмет за Община Пловдив, смята министър Петкова

Иво Дернев

Новата диспечерска зала за дистанционно управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в Пловдив посети днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Пунктът на ЕСО под тепетата контролира системата в цяла Южна България и бе модернизиран с пет милиона лева, два от които са средства от фондовете на ЕС.

„ Тези проекти като този в Пловдив са важни, защото са изцяло в интерес на битовите потребители и бизнеса. Всеки един лев, който инвестираме в такъв тип инфраструктура, е инвестиция в сигурността на доставките и покачване качеството на услугите, които предоставяме. И не на последно място това, което колегите от ЕСО са направили, на практика ще спести голяма част от разходите на централното диспечерско управление, тъй като от новата диспечерска зала ще може да се управлява системата дистанционно. По този начин ще можем да пестим и време, повредите ще могат да се отстраняват дистанционно, съответно и разходите ще бъдат по- малко. Не сме спирали да работим в посока оптимизиране на разходите. И дружествата от държавната енергетика бележат много добри финансови резултати. Даже АЕЦ Козлодуй успя да влезе в топ 10 на най-успешните бизнеси в Югоизточна Европа”, каза по време на посещението си в подстанция „Пловдив”.

Тя уточни, че преди преди броени дни приключиха проверките на Министерството на енергетиката в трите електроразпределителни дружества в страната и в Електроенергийния системен оператор. В момента министерството подготвя подробния доклад във връзка с тези проверки.

„По първоначални данни обаче това, което категорично мога да кажа е, че енергийната системата е стабилна . И трите дружества и ЕСО имат готовност да посрещнат есенно-зимния сезон”, подчерта министър Петкова.

„ Тук на практика показахме какви са резултатите от мерките, които ЕСО изпълнява и те са свързани с модернизация на системите за управление и контрол на централното диспечерско управление. В Пловдив се намира един от петте опорни пункта в страната, на базата на които ще може да се осигури допълнителен резерв по отношение на системата. Всичко това, което зависи от нас като държава и дружества в държавната енергетика, го правим. Хората могат да бъдат спокойни”, увери Теменужка Петкова.

При посещението министърът на енергетиката бе придружен от кандидатът на ГЕРБ за кмет Здравко Димитров и Костадин Язов, кандидат на партията за район Южен.

„ С господин Димитров се познаваме отдавна. Смея да твърдя, че той е един изключително успешен областен управител и ще бъде един изключително успешен кмет за Община Пловдив. Ще продължи успешното развитие на града и региона. Кандидатурата на политическа партия ГЕРБ е кандидатурата, която ще гарантира устойчивото развитие на Община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина