ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМнения

Заработи шадраванът под Мечката на Бунарджика

Софтуер управлява фонтана, синхронизира водата с архитектурното осветление на акведуктите

Иво Дернев

Шадраванът под Мечката и акведуктите на Бунарджика заработи днес, след дългогодишна суша. „Водната атракция е напълно обновена, а в момента вървят 72-часови проби на съоръжението”, съобщи зам.-кметът на Централен Георги Стаменов на място. Фонтанът ще бъде управляван от софтуер, който може да синхронизира водата с архитектурното осветление на акведуктите. Има допълнителни възможности за звук и 3D мапинг, както и синхронизиране с уличното осветление. Управлението е дистанционно, може да става дори през телефон, а техниката е немска.

„ Инвестицията е малко над 200 хиляди лева. Коритото е облицовано със сиенит, за да се вписва в средата. Има нови осветителни тела, за да идват хората тук и вечер. Надяваме се шадраванът и зоната около него да се превърнат в новото любимо място на пловдивчани”, каза Стаменов.

В района около фонтана продължава да се работи. Ще бъдат възстановени каменните пързалки, както и общинската сграда в близост до тях, където ще се намира управлението на шадравана и осветлението в парка. На място ще има жива охрана, като скоро по целия хълм ще има видеонаблюдение. „Надяваме се вандалските прояви да спрат. Призовавам хората да бъдат по-бдителни и да сигнализират при риск от такива набези”, допълни райкметът и припомни, че вандали потрошиха дузина пейки на главната алея в парка и нанесоха щети на акведуктите.

Общата инвестиция в проекта за Бунарджика е близо 2 милиона лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина