ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеИзбориМнения

Електронна община обсъдиха на брънч в Капана „Демократична България“ и пловдивчани

Кампанията под тепетата тече в нови форми. В съботния преди обед пред бара за крафт бира в Капана „Котка и мишка” бе проведен първият политически, неформален „брънч”(от англ. обедо-закуска) на коалиция „Демократична България”. Модератор на събитието бе  известният пловдивски издател Манол Пейков, който представи темата “Елетронно управление на общинската администрация на гр.Пловдив”.

Той представи адв. Атанас Костов като кандидат-кмет и специалист по интелектуална собственост, които покани аудиторията да задава въпроси и да дискутира, кои са полезните електронни услуги, който би могла да предложи Община Пловдив и как, според тях, могат да се случват?

Костов сподели, че електронизацията е основен приоритет в програмата на коалиция „Демократична България”, като ще бъдат създадени минимум 10 електронни инструмента за предоставяне на общински е-услуги. Сред тях ще има такива, които водят до прозрачност на разходването на публични средства, електронни обществени поръчки, инструмент за подаване на сигнали на граждани онлайн, електронна карта, обхващаща културни забележителности, градски транспорт, колела под наем и паркиране в синя зона.

Манол Пейко попита адв. Костов дали Община Пловдив може да си позволи електронизацията, колко би струвала тя и колко бързо може да бъде въведена? Адвокат Костов отговори, че Пловдив е град с бюджет за 2019 г., възлизащ на 320 милиона лева и че е „партенка” мантрата, че парите идват от София и ако не се гласува за конкретни политически партии, то пловдивските проекти ще останат не финансирани. Напротив, заяви Костов, Пловдив е една богата община, тя има собствен потенциал, който в момента е реализиран само на половина, тъй като няма воля и експертиза да се усвоят структурни проекти на Европейската комисия например.

Атанас Костов обясни, че от коалиция „Демократична България” предлагат създаване на общинска фондация, която да акумулира средства от бизнеса чрез дарения, насочени към социални проекти, образование, култура, хора и деца в неравностойно положение. Всичко това може да става електронно, според кандидат – кмета.

„Ние не искаме да ползваме хартия, защото тя идва от едни отсечени дървета, които никой постфактум не сади – искаме да ползваме бързи административни услуги, избягвайки вечно намусените лели зад гишетата” – заяви Костов.

„Нека в администрацията да останат само хора, които са квалифицирани, грамотни и компетентни – т.е са влезли в нея с конкурс”.

Йордан Иванов, като водач на коалиция „Демократична България” също се включи в дискусията като заяви: искаме малка администрация, но бърза и адекватна – раздутият щат обслужва политически централи и целуване на нечий пръстен. Ние желаем да работим в интерес на гражданите, администрацията трябва адекватно да се справя с всеки проблем днес, не утре!

След близо час разпалени дискусии брънчът се върна към сандвичите и кафето, които подпомогнаха още повече обмена на идеи. От коалиция „Демократична България” обявиха, че подобно събитие ще има всяка събота на различни локации и по топ темите от програмата на обединението.

В доста разностранната публика бяха забелязани интелектуалци, журналисти, адв.Левашки, доцент Георги Ганчев(юрист, преподавател в Пловдивския университет), китаристът Ангел Дюлгеров и актрисата Ирмена Чичикова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина