ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноКултураНовини

Фойерверки на пристанището, концерти и шествие по улиците за Риека 2020 (СНИМКИ)

Хърватският град пое щафетата на Европейска столица на културата

Хиляди се стекоха на откриващата церемония на Риека като Европейска столица на културата през 2020 година. Стотици танцьори, артисти и певци участваха в спектаклите, един от който се състоя в историческата сграда на рибния пазар, съобщава БНР. Благодарение на инсталация с дължина 200 метра на авеню Корзо жителите и гостите на града можаха да се запознаят и с новата история на Риека

Главното събитие беше наречено, „Индустриална опера“ и се състоя снощи на пристанището на Риека, емблематично място за идентичността на града и символ на неговата отвореност към света. Проявата разказва историята на Риека и представя града като пристанище на многообразието. Под този девиз ще бъдат организирани културните прояви в Риека през цялата година. Шоуто „Индустриална опера“ е съчетание от звуци на града, на шума, на индустрията, на класически музикални инструменти, на хорови изпълнения и на камбанен звън, както и на звуците на самата публика, която участва активно в шоуто.

Риека има 120 000 жители и беше проспериращо промишлено пристанище, в което имаше известни корабостроителници, но пострада тежко по време на войната за независимост на Хърватия. Градът е трети по големина в страната и първи хърватски град, избран за европейска столица на културата.

Риека е богат откъм историческо минало и е принадлежал на различни страни през 20 в., като се започне от Австро-Унгарската империя, премине се през анексирането от Италия, после през нацистката окупация, интегрирането към Югославия, преди да стане част от независима Хърватия. Днес градът залага на туризма и културните прояви, за да оздрави икономиката си. През миналата година Хърватия бе посетена от близо 21 милиона туристи.

Освен Риека, тази година и ирландският град Голуей е европейска столица на културата. Двата града получиха щафетата от Пловдив и италианския град Матера.

снимки: Фейсбук страница на Риека 2020

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина