ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Нов случай на Африканска чума край Пловдив

Труп на диво прасе, намерен край Перущица, даде положителни проби

Досега в областта доброволно са заклани 2184 прасета

Нов случая на Африканска чума регистрираха край Пловдив. На днешното заседание на областната епизоотична комисия бе коментирана създалата се ситуация около намерен труп на диво прасе, в землището на Перущица , за което пробите за Африканска чума по свинете са положителни. С оглед на нововъзникналия случай и с цел предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта се забранява достъпът до горските територии и движението на физически лица и пътни превозни средства, спортни мотори и АТV, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта.

Със заповедта се забранява още достъпът до ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около първично констатираните случаи на болестта, землището на Перущица. Зоните са с обхват 200 кв. км. и в тях попадат ловностопанските райони Брестовица, Храбрино, държавен и предоставен ловностопански район Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар. Забраняват се и дейностите по дърводобив и лов, събиране на билки и гъби. С оглед на недопускането на разпространението на болестта чрез камионите, които пренасят съхраняваните във временни горски складове на дървесина, се дава срок от 7 дни, в който складираният дървен материал да бъде превозен при стриктно спазване на мерките за биосигурност, определени от ОДБХ.

В заседанието днес участваха д-р Чавдар Чавдаров от Областната дирекция БАБХ, инж. Мирослав Димитров – директор Регионална дирекция по горите,  представители на РЗИ, областна дирекция на МВР, Областна дирекция „Земеделие“, ОДБХ, РИОСВ, ПБЗН, ловни дружества и кметове на населени места и общини. Областната епизоотична комисия обсъди и изпълнението на мерките по доброволното ликвидиране на прасета, отглеждани в обектите тип „заден двор“, които попадат в 20 километрова карантинна зона около промишлените ферми за отглеждане на свине в областта. Мерките, които се прилагат, имат за цел предотвратяване разпространението на вируса и предпазване на едрото промишлено свиневъдство у нас.

На заседанието на Областната епизоотична комисия беше предоставена информация от проверките, които представители на ОДБХ направиха след срока за доброволно изпълнение. По данни на д-р Чавдар Чавдаров, обектите тип „заден двор“, попадащи в 20 км. санитарни зони са разположени в 74 населени места. До момента са проверени 51 населени места и 1092 обекта, като е констатирано доброволното изпълнение на заповедта в по-голямата част от тях. Доброволно са заклани 2184 прасета. Броят на незакланите прасета е 73, а на техните стопани са направени 29 предписания за доброволно унищожаване. Остават непроверени 23 населени места, което ще бъде изпълнено до края на седмицата. От ОБДХ коментираха, че няма негативно настройка и изпълнението на мерките ще бъде изпълнено коректно от страна на населението, което се е убедило в целесъобразността им в борбата с разпространението на вируса на АЧС. До момента няма принудително умъртвени домашни животни.

Бяха разгледани списъците, предоставени от кметове и кметски наместници на населените места, попадащи в 20 километровите карантинни зони, за изпълнението на мерките по доброволно ликвидиране на домашни прасета, с цел да се задейства процедурата по изплащане на компенсации за дезинфекция на дворовете и повишаване на биосигурността в стопанствата.

До 26 август, кметовете и кметските наместници на населени места, които попадат в 20 километровите зони, трябва да предоставят в ОДБХ комплектовани заявления и констативни протоколи на личните стопанства, които доброволно са заклали домашните прасета, за да могат да получат полагащата им се помощ от 300 лв. за санитарно почистване, дезинфекция и подобряване на биосигурността в местата за отглеждане.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина