ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовиниСъдТемида

Наредбата за прием в детските градини на Пловдив е дискриминираща

Децата, чийто родители имат неплатени данъци, се поставят в условия на неравнопоставеност при кандидатстването

Съдът: Община Пловдив заобикаля реда за принудително събиране на публични вземания

Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общински детски ясли и детски градини на територията на община Пловдив поставя някои деца в у словията на неравнопоставеност, констатира Административния съд в Пловдив. Със свое решение от края на януари магистратите определиха, че части от Нардбата са дискриминращи за децата, чийто родители имат неплатени данъци към общинската хазна, а освен това Община Пловдив заобикаля реда за принудително събиране на публични вземания.

Прилагаме пълния текст на решението:

„Административен съд – Пловдив, ХХVІІІ състав, се произнесе с решение по административно дело №3904/2019г., образувано по протест от прокурор в Окръжна Прокуратура – Пловдив против Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общински детски ясли и детски градини на територията на община Пловдив, приета с решение № 338, взето с протокол № 13 от 28.07.2016г., изменена с решение № 206, взето с протокол № 11 от 21.06.2017г., в следните й части:

-по т. 1.4 от Приложение № 1 – липса на задължения на майката и бащата към община Пловдив към предходната календарна година;

-по т. 1.4 от Приложение № 2 – липса на задължения на майката и бащата към община Пловдив (този критерий се ползва и от родителите, които нямат движимо и недвижимо имущество в община Пловдив); по 1 точка на родител; автоматична проверка от директора на детското заведение при записване или документ от община Пловдив за липса на задължения за всеки от родителите;

-по т. 14 и т. 15 от Приложение № 3 – документ от община Пловдив за липса на задължения за майката и бащата (само ако не се прилага автоматична проверка).

С постановеното решение, съдът отменя оспорената Наредба в посочените части.

Съдебният състав е приел, че протестът на прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив е основателен, тъй като е налице противоречие на конкретни разпоредби от Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общински детски ясли и детски градини на територията на община Пловдив с нормативни актове от по-висок ранг, а именно: Закона за местните данъци и такси и Закона за предучилищното и училищното образование.

В мотивите си съдът сочи, че са правилни и изложените твърдения от Окръжна прокуратура – Пловдив за заобикаляне реда за принудително събиране на публични общински вземания на родителите. При констатиране на факта, че родителите имат неплатени задължения към общината за предходната година, техните деца се поставят в условия на неравнопоставеност при кандидатстването за предучилищно общинско заведение.“

Решението подлежи на обжалване пред ВАС на РБ в 14 – дневен срок от съобщението до страните за постановяването му, по реда на АПК.

Предстои юридическият отдел на Община Пловдив да вземе решение дали ще обжалва пред висшата инстанция, коментира пред репортер на Под тепето зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Един коментар

  1. Интересно е защо в Приложение 1, 2 и 3 в сайта на Системата за електронно централизирано класиране за прием на децата в общинските детски ясли и детски градини на територията на ОБЩИНА ПЛОВДИВ спорните текстове все още фигурират вместо да се премахнати и продължават да искат документ за липса на задължения!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина