ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Близо 100 младежи взеха участия в обученията на Младият Пловдив чете

Славена Шекерлетова, КАПАНА.БГ

4 безплатни обучения за ученици и студенти се проведоха в рамките на фестивала Младият Пловдив чете, организиран от издателство „Жанет 45“. Те бяха по писане на проза и поезия, копирайтинг и журналистика.  Близо 100 младежи взеха участие в творческите ателиета.

Обучението по проза беше с водещ писателят Ина Иванова, която запозна участниците с най-важните способи при създаването на истории: „Каквото и да кажеш директно, винаги зад това трябва да стои друг слой, който всъщност е по-важният, защото литературата е надникване в бездните на човешката психология. Не е важен обемът, важен е повече за автора, за да може той да го удържи“. Ина Иванова продължи с думите: „Вътрешната логика на героя понякога е по-силна от това, което искаш да направиш с него и в такъв случай човек трябва да не прилага насилие над героите си, а може да им се довери“.

Ина Иванова посочи някои характерни грешки, които се правят при писането и даде съвети на младежите как да редактират сами своите текстове.

За четенето на книги тя каза: „Докато четеш една книга и преживяваш биографията на този човек, ти ставаш с един живот по-богат“.

Петър Чухов води обучението по писане на поезия. Той даде задача на младежите да напишат хайку, което се оказа нелеко упражнение за тях, но всички научиха що е то хайку и какво е важно за този жанр. Освен това той обърна внимание на римите, на видовете стихове и посочи, че въпреки че всички днес искат да пишат свободен стих, това рядко се получава по начина, по който наистина е добре да звучи поезията. „Аз винаги оприличавам този стих с джаза, в него има непрекъсната смяна на ритъма, има синкопи, незавършени времена… Когато у нас навлезе този стих, много хора, които никога не бяха писали поезия, решиха, че могат да пишат в свободен стих, защото изглежда по-лесно. Това е заблуда. Както всеки, който решава може да започне да свири джаз, преди това трябва да познава класическата музика, така и за да се пише свободен стих, трябва да човек да владее класически стих и след това да се освободи от него, за да мине към свободния стих. Иначе винаги си личи едно несъвършенство.

Кратко видео от обученията по писане на проза и поезия може да видите ТУК

Радо Иванов – дългогодишен журналист и пиар въведе младежите в дебрите на добрата журналистика. „Медията без доверие на може да съществува. Името ви стои написано и това, което ще напишете, особено сега в ерата на интернета, остава. Вашата задача е да печелите доверие, независимо каква точно сфера от живота ще отразявате. Много е важно и как се печели то. Има няколко професионални принципа, които всеки трябва да спазва… Вашата лична отговорност, професионална и тази на медията е много важна. А понякога тия неща се разминават. В някои медии доверието не е най-важното нещо, защото се оказва, че  финансовият резултат е по-важен“.

Един от най-добрите копирайтъри у нас Иванка Могилска разкри някои тайни от кухнята на младежите, които се интересуват от този вид писане. Темата на нейното обучение беше: „Как да рекламираш интересно скучни продукти“. Тя посочи тънкости в използването на различните канали за реклама, даде примери с интереси похвати в рекламирането и конкретни съвети към начинаещите копирайтъри за това как да организират работата си. Повече информация в блога ѝ http://svobodnapraktika.com/

Обученията се проведоха в рамките на литературния фестивал „Младият Пловдив чете“, който среща деца и младежи с писатели, художници, преводачи, артисти и се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина